Na úvodní stránku





Osobnosti představily Pivovarský kalendář 2012

Redakční poštou

2012-01-08

Zajímavosti

Přečteno: 1933

Komentářů: 0


Tři osobnosti – pivovarská legenda z pivovarské a sladařské síně slávy Ing. Antonín Kratochvíle, sladařský vědec a expert RNDr. Karel Kosař, CSc., a manažer a představitel pivovarského sektoru v mezinárodních organizacích Ing. Jan Veselý – představily a staly se kmotry Pivovarského kalendáře 2012. Přiťukli si tradičně českým pivem a popřáli kalendáři mnoho čtenářů.


Pivovarský kalendář 2012 na více než 300 stránkách nabízí kromě přehledu nejvýznamnějších pivovarských a sladařských výročí i aktuální přehled existujících velkých a malých pivovarů a minipivovarů s údaji o jejich výstavu nebo sortimentu. Nechybí ani přehled sladoven. Obdobné seznamy se týkají také pivovarů a sladoven v sousedním Slovensku a Německu. Pro mnohé čtenáře budou cenné statistické přehledy výroby piva a sladu u nás, v Evropě a ve světě.  

„I v době internetu a elektronických médií náš kalendář neztrácí na významu a je pro mnohé nejen studnicí poznání, ale tak trochu i pohlazením po duši,“ řekl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Vždyť kdo by si rád nepřečetl kapitolu o pivovarské historii a sběratelství nebo pasáž o krušovickém pivu a pivovarství z pera na slovo vzatého pivovarského odborníka a pamětníka v jedné osobě?“ položil Jan Veselý řečnickou otázku.   Nový kalendář rovněž přináší podrobný adresář odborných škol, výzkumných zařízení, spolků a firem spojených s pivovarským sektorem. Dále obsahuje informace o surovinách, odborné články a tabulky pro pivovarskou praxi. Kalendář též nabízí na popud čtenářů několik tabulek vhodných k přepočtu historických jednotek na současné. Nechybí ani přehled výsledků významných soutěží piv u nás.  

„Odbornou veřejnost nepochybně zaujme stať o aktuálních otázkách souvisejících s dezinfekcí a sanitací v pivovarství nebo po desetileté odmlce aktualizovaný přehled zkratek zahraničních odborných časopisů potřebný pro publikování odborných textů,“ poznamenal RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. „Své místo má rovněž legislativa s pravidelným přehledem zákonů důležitých pro obor,“ dodal Karel Kosař.  

Oborová ročenka pivovarsko-sladařského oboru Pivovarský kalendář má v našich zemích dlouhou tradici. S krátkými přestávkami vycházela od konce XIX. století až do roku 1950, kdy bylo její vydávání zastaveno. K jejímu znovuzrození došlo v roce 1997, kdy v prosinci vyšel Pivovarský kalendář 1998. Kalendář má mnoho společného se svým vzorem – podobný formát, zelenou vazbu, a zejména obsah – a je patnáctým ročníkem nové řady této populární a užitečné publikace.  

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.  
zdroj : CSPAS


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
25.04.2024