Na úvodní stránku





Vařte v páře

dTest

2012-03-08

Užitečné informace

Přečteno: 1918

Komentářů: 0


Rychle uvařené a zdravé jídlo je novodobý trend, který může mnohým připadat jako nedostižný cíl. Test časopisu dTest potvrdil, že s parními hrnci a troubami toho dosáhnout lze. Parní hrnce přitom překvapivě dobře zastanou tutéž práci jako mnohonásobně dražší parní trouby.


Vaření v parním hrnci či parní troubě je skutečně zdravější než vaření ve vodě či dušení a nejedná se o pouhý trik prodejců sloužící ke zvýšení prodeje. "Když se vaří brambory ve vodě, ztratí až 34 % vitamínu C, v parní troubě ztráta klesá k 22 % a v parním hrnci činí dokonce jen 16 %," uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. "Připravované pokrmy se nepřipálí, nerozvaří a dokonce, když se najednou připravuje aromatická zelenina, ryba a brambory, nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami," dodává. Vaření v páře má oproti klasickým postupům i další přednosti -- nižší ztráty minerálních látek, uchování barvy zeleniny, snížení, případně i vyloučení soli.

Podle výsledků testů přípravu menu s rybím masem, přílohou a zeleninou zvládnou parní hrnce stejně dobře jako parní trouby. Ceny dobrých parních hrnců se pohybují od 1300 do 3700 Kč, Vestavné parní trouby jsou sofistikované přístroje vybavené v některých případech řadou zajímavých doplňkových programů jako ! příprava jogurtů či zpracování ovoce. S cenou v řádu desítek tisíc se ovšem nejedná o přístroje pro každého.

Co se týče samotného vaření v páře, obstály všechny testované přístroje se ctí. Do spokojenosti ovšem promlouvá i jejich obsluha a bezpečnost. "Některé parní trouby byly na štíru s praktickým provedením, což se například projevilo při manipulaci se zásobníky na vodu, ze kterých při přenášení kapala voda. U některých parních hrnců se špatně manipuluje nádobami a u některých se příliš rozpalují madla nádob. U modelu značky Rommelsbacher jsme narazili na nedostatečnou ochranu přívodního kabelu, tedy na potencionální nebezpečí," uzavírá výsledky Beneš.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024