Na úvodní stránku





Slim pračky ušetří místo, ale hůře vyperou

dTest

2012-03-20

Užitečné informace

Přečteno: 2621

Komentářů: 0


Časopis dTest provedl test dvanácti slim praček s předním plněním a na základě výsledků konstatuje: svými výkony se mělké pračky nemohou rovnat hlubokým. Zklamal i test účinnosti parního praní určeného pro silně znečištěné prádlo.


Pouze čtyři testované pračky kvalitně vyperou prádlo. S přihlédnutím k ostatním hodnoceným parametrům, jako například máchání, odstřeďování, obsluha, hlučnost, nemohl žádný z porovnávaných modelů získat lepší hodnocení než uspokojivě. "Takových výsledků dosahují slim pračky již dlouhodobě. Pokud není jejich volba nezbytně nutná vzhledem k úspoře místa, doporučujeme volit spíše hluboké pračky," říká šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Test také potvrdil, že není radno spoléhat se na renomé značky. Zatímco vítězem minulého testu klasických praček se stala LG F1480QDS, tentokrát se testovaný model LG F1280NDS ocitnul až na konci tabulky. Přitom je mimo jiné vybaven funkcí parního praní, která by měla zaručovat vyprání velmi znečištěného prádla.

"Otestovali jsme praní prádla se zapnutou funkci páry i bez ní, prádlo bylo vypráno špatně v obou případech," komentuje výsledky Rozová.

Celkově nejlépe si vedla nejlevnější pračka v testu Samsung WF0500NUV, kter! á nejen dobře pere, ale má i nízkou spotřebu vody a elektrické energie, tedy optimální kombinaci požadovaných vlastností. Vyšší stupeň hodnocení této pračce unikl jen těsně, a to kvůli horšímu máchání, vyšší hlučnosti a nedostatkům v obsluze.

Snadnost obsluhy a domácího servisu pračky v podobě čištění filtru a zásobníku pracích prostředků se ukázala být slabinou mnohých modelů. "Základním nedostatkem bývá filtr umístněný příliš nízko u země, což obsluhu příliš neusnadňuje. Pokud filtr nemá odtokovou hadičku, hrozí rozlití zbytkové vody do blízkého okolí pračky," upozorňuje Rozová.

Test dvanácti slim praček včetně tabulky hodnocení je na www.dtest.cz/pracky

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024