Na úvodní stránku





S elektromobilem ke snižování energetické náročnosti budov

Redakční poštou

2012-03-28

Zajímavosti

Přečteno: 1912

Komentářů: 0


Společnost E.ON zapůjčila na tři měsíce občanskému sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) elektromobil SMART 45 1EV FORTWO COUPLE ELECTRIC DRIVE, jehož výrobcem je automobilka Mercedes Benz. Zapůjčení vozu probíhá v rámci projektu Elektromobilita.


Poradenské středisko ECČB eauto využívá k tzv. "energetickému poradenství na místě". To probíhá tak, že zájemce o poradenství si s ECČB dohodne termín a ECČB k němu vyšle jednoho ze svých energetických poradců. Energetický poradce se zájemcem probere jeho problémy a otázky a posoudí situaci přímo u něj v domě nebo v bytě. Nejčastěji potřebují lidé poradit, jak nejlépe zateplit dům, vyměnit okna, jaký systém vytápění zvolit a jaká další energeticky úsporná opatření provést, aby v konečném efektu zaplatili co nejméně za energie a aby opatření byla smysluplná a efektivní. Jako bonus s sebou energetický poradce k zájemcům přiveze i termovizní kameru a v rámci bezplatné konzultace provedeme i měření problematických míst -- stavebních detailů -- termovizí. Zájem o toto poradenství je obrovský, je až s podivem, kolik lidí řeší ve svém bytě kondenzaci vodních par a tvorbu plísní u oken a v rozích místností, často se jedná o nekvalitně provedené novostavby.

Energetičtí poradci ECČ! B jezdí po celém Jihočeském kraji, takže elektromobil je plně využit a zkušenosti s jeho provozem jsou převážně pozitivní. V současné době má většina elektromobilů nevýhodu krátkého dojezdu (v případě vozidla Smart 45 je to cca 140 km) a stanic k jejich dobíjení je nedostatek. Krajské vzdálenosti jsou převážně v "limitech" dojezdu vozidla, řidiči si pochvalují tichý chod a dobrou akceleraci při rozjezdu. Při vyšších rychlostech a předjíždění je naopak podle jejich slov potřeba počítat s určitou "leností" vozidla, což je dáno i nižším výkonem Smartu. Naproti tomu jeho stabilita na vozovce je vzhledem k velikosti automobilu až překvapivá.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
23.04.2024