Na úvodní stránku





Výroční Ceny českého sládka F. O. Poupěte 2012 uděleny

Redakční poštou

2012-05-08

Zajímavosti

Přečteno: 1835

Komentářů: 0


Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil ministra zemědělství Petra Bendla Patronem českého piva. Současně poprvé udělil Ceny českého sládka Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazných odvětví České republice v roce 2012. Stalo se tak na slavnostním večeru, který tím zahájil novou tradici. Ta by se měla stát součástí pivovarského kalendáře a současně každoročně symbolicky zahájit pivovarskou sezonu.


V letošním roce Cenu F. O. Poupěte obdržel Ing. Stanislav Bernard za to, že inicioval a prosadil realizaci diferencované daně pro malé pivovary, což umožnilo přežít dalším desítkám menších výrobců piva. Dalším vyznamenaným je Ing. Pavel Gregorič za záchranu a obnovení pivovaru Rakovník. Mezi oceněnými je také JUDr. Jan Mikš, který cenu obdržel za to, že se úspěšně zasadil o obnovu pivovaru v Rychnově nad Kněžnou.

„Pivo je o umu sládků a všech kolem, kteří se na jeho výrobě podílejí. Zemědělské plodiny jako sladovnický ječmen a chmel patří nedělitelně do resortu zemědělství. Kdo jiný by proto měl být patronem českého piva než ministr zemědělství,“ řekl Ing. František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Současně nově ustavenou Cenou splácíme dluh těm, kteří se nejen zapsali do historie našich oborů, ale v současnosti stále přispívají významným ekonomickým a podnikatelským činem k věhlasu našeho piva. Uvědomujeme si, že jejich práci a obecněji přínos musíme připomínat více než doposud, a proto jsme nově ustanovili tuto cenu,“ doplnil František Šámal.

Nově zřízené ocenění zahrnuje i původní Výroční cenu F. O. Poupěte za počin v oblasti vědy, výzkumu atd. Ocenění může být uděleno i více subjektům. Vyhlašovatelem je ČSPS, který akci zaštiťuje a organizuje ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Cenu bude každoročně předávat ministr zemědělství, patron českého piva, spolu s předsedou ČSPS. Návrhy na ocenění může předložit člen i nečlen ČSPS. Držitelem ocenění se může stát též subjekt mimo ČSPS a sektor pivovarství, sladařství a návazná odvětví. Oceněná osobnost nebo kolektiv obdrží umělecký předmět z dílny novoborských sklářů. Cena není spojená s finanční odměnou. Během večera se bude podávat pivo speciálně vyrobené pro tuto akci.

František Ondřej Poupě (1753–1805) byl legendární sládek nazývaný „velmistr“. Sládkovskému řemeslu se vyučil v Třebíči a působil mj. v pivovarech ve Štěkni u Písku, v Tachově, v hraběcím pivovaru v Hořovicích nebo byl sládkem knížecího schwarzenberského pivovaru v Jinonicích. Od roku 1794 působil v Praze. Poupě doporučil a zavedl reformy, které zlepšily výrobu a kvalitu piv, např. zlepšil ekonomiku vyhřívání varných pánví, zlepšil také kontrolu teploty kvašení piva teploměrem atd. Své poznatky publikoval a v roce 1804 byl Vlastenecko-hospodářskou společností v Království českém jmenován jejím dopisujícím členem. Na sklonku 18. století založil v Brně první pivovarskou školu na světě, čímž o 100 let předběhl obdobné snahy v jiných zemích.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

zdroj: CSPAS

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024