Na úvodní stránku





Aktivisté v maskách králíků upozorňovali na hrozící oslabení legislativy chránící zvířata

Redakční poštou

2012-05-15

Zajímavosti

Přečteno: 1831

Komentářů: 0


Kdo v dubnu v Praze zavítal na náměstí Republiky, našel zde několik lidí převlečených za králíky a další zvířata. Ochránci zvířat tímto způsobem upozorňovali na hrozící oslabení Evropské směrnice, která původně měla od příštího roku zakazovat veškeré testování kosmetiky na zvířatech.


Při příležitosti Světového dne laboratorních zvířat uspořádala Svoboda zvířat na Náměstí Republiky informační stánek, v němž se kolemjdoucí mohli dozvědět a podebatovat o problematice pokusů na zvířatech nebo si prohlédnout putovní výstavu o pokusech na zvířatech a alternativních metodách. Zároveň dobrovolníci v maskách zvířat kolemjdoucí vyzývali k podpisu petice za zachování termínu zákazu testování kosmetiky bez výjimek.

Svoboda zvířat se zaměřila na oblast testování kosmetiky, protože zde stále není zcela vyhráno. "V Evropské unii platí zákaz testování kosmetických výrobků i jednotlivých složek na zvířatech, zakázaný je také dovoz takto otestované kosmetiky do EU. Povolené však zůstávají tři testy na zvířatech, pro které platí výjimka," popisuje Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech ve Svobodě zvířat. "Úplný zákaz měl začít platit v březnu 2013, ale Evropská komise zvažuje ponechání některých výjimek. To by znamenalo další testy na z! vířatech. Z tohoto důvodu vyzýváme veřejnost k podpisu petice. Odkaz na ni najdou na stránce www.svobodazvirat.cz," dodává Večlová. Petici již podepsalo více než 170 tis. lidí z celé Evropy.

Svoboda zvířat dnes také spustila novou kampaň, která má veřejnost informovat o situaci v oblasti testování kosmetiky a vyzývat k podpisu zmíněné petice. V rámci kampaně nechá organizace počátkem května vylepit několik set plakátů s textem "Dokonale vyhladí i hluboké vrásky a s nimi i nás" v prostředcích městské hromadné dopravy v Praze a Plzni, bannery se objeví také na internetu.

Zvířata jsou kromě testování kosmetiky používána k výzkumu nemocí, testování léků, ale také veškerých chemických látek, alkoholu, cigaret, drog a dalších výrobků. Ročně jich je v laboratořích po celém světě použito přibližně 115 milionů. Svoboda zvířat poukazuje na utrpení zvířat i na nespolehlivost pokusů na zvířatech z důvodů mezidruhových rozdílů. Organizace proto dlouhodobě vyzývá k větší podpoře vý! voje alternativních metod a k zákazu testování a výzkumu na zv! ířatech.

Více informací:

www.svobodazvirat.cz
www.pokusynazviratech.cz
www.netestovanonazviratech.cz
www.nocruelcosmetics.org

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024