Na úvodní stránku





Summit o posílení energetické bezpečnosti

Redakční poštou

2012-05-23

Zajímavosti

Přečteno: 1994

Komentářů: 0


Vrcholný summit o změnách v evropské a české plynárenské infrastruktuře, zásobnících plynu, energetické bezpečnosti i financování investičních projektů do energetické infrastruktury nazvaný ENERGY GAS STORAGE SUMMIT 2012 (EGS24) se uskuteční v Praze.


Cílem summitu je zmapovat dynamické změny, ke kterým dochází v celé Evropě v oblasti trhu se zemním plynem a otevřít diskusi o tom, jak jsou na ně Evropa a Česká republika připraveny. V oblasti energetické bezpečnosti summit zhodnotí především výstavbu a provoz strategických staveb, jakými jsou plynové zásobníky či přeshraniční konektivita. Ty provozuje a staví 24 evropských zemí včetně České republiky a při zásobování průmyslu a domácností hrají stále významnější roli.

Summit se koná pod záštitou prezidenta Václava Klause, který na něm také vystoupí. Probíhá jednání o účati prezidentky Brazílie, Dilmy Vany Rousseffové a prezidenta Kypru, Dimitrise Christofiase a některého z vrcholných politiků Ruské federace.Dalšími hosty budu viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer, ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, člen NERVu a renomované společnosti Goldman Sachs Vladimír Dlouhý, zástupci velkých energetických společností jako jsou E.ON, ČEZ RWE, BP, mezinárodních finančních institucí a další.

Organizátorem celé akce je česká energetická skupina CE GROUP. „Společnost rozvíjí už několik let projekty na vybudování rychlého zásobníku zemního plynu v lokalitě uranového dolu Rožná a také pracuje na projektu plynovodního propojení mezi českou a rakouskou soustavou plynovodem Mozart. Zároveň patří mezi významné obchodníky s elektrickou energií a zemním plynem,“ říká její předseda představenstva Ladislav Dráb.

Úložiště v Rožné bude unikátním a nejrychlejším plynovým zásobníkem kavernového typu v Evropě. Náklady na jeho vybudování se budou pohybovat na úrovni pěti až šesti miliard korun. Samotná ražba podzemních chodeb pro ukládání plynu v Rožné potrvá pět až šest let, zaměstnat by měla až 1 000 lidí. Zásobník bude mít dvě části. Na 21. těžebním patře, tedy 1 050 metrů pod zemí, byl v rámci průzkumných ražeb vyražen zhruba 1 kilometr přístupové chodby. Podstatná část průzkumných ražeb se už nachází v těle budoucího zásobníku. Následovat bude ražba průzkumných chodeb do stran s cílem vytvořit podínky pro přechod do realizační fáze. V současnosti jsou vyhodnocovány výsledky průzkumných prací, které jednoznačně prokazují vysokou kvalitu žulového masivu umožňující spolehlivě realizovat nejen zásobník zemního plynu v projektovaném rozsahu, ale i další části projektu energetického komplexu Rožná. Na závěrečný třetí den summitu připravili organizátoři panelovou diskusi odborníků, kteří se věnují energetice.

zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024