Na úvodní stránku





Rozhovor s Hedou Bartíkovou

Redakční poštou

2012-08-03

Kultura

Přečteno: 1880

Komentářů: 0


Přinášíme vám rozhovor s herečkou Hedou Bartíkovou.


Jste autorkou životopisné knihy o kreslíři Petru Urbanovi Pivrncovi, která vyšla pod názvem Pivrncova bichle. Jak jste se seznámili?

Naše rodina má v Jizerských horách poblíž Smržovky, kde Petr Urban žije, chalupu. Tenhle svérázný chlapík mě prostě moc a moc zajímal a tak jsem ho navštívila doma a nejprve s ním připravila interview pro jeden společenský časopis. Byl to překrásný zážitek. Bezprostřední povídání o jeho sáňkařském i ilustrátorském životě. V jeho chalupě na kopci uprostřed zeleně kromě Petrovy rodiny žijí psy, kočky, tepe to tam vůní dřeva, světla, piva, radosti. Domluvili jsme se, že napíšeme knihu jeho života, což se stalo. Vyšla na přelomu roku 2010 a 2011.

 

 

Napsala jste rovněž životopis spisovatele Vladimíra Párala. Jak s ním jste se seznámila?

Na jedné párty mě s ním seznámil můj kamarád šlechtic Tomáš Kolowrat. Nejenže nám zachutnalo stejné katalánské červené víno, ale naše názory se protnuly, a tak jsme se s Vladimírem Páralem domluvili, že je vtělíme do knihy, která budu nejen o Páralově životě a jeho názorech, ale bude také rozborem jeho díla. Vyšla už v roce 1995 pod názvem Profesionální muž. Od té doby jsme s Vladimírem Páralem přátelé, řešíme spolu i rodinné problémy. Pomáháme si v mnoha směrech. Jeho pohledy na svět a jeho dění zůstávají mladé a objektivní, třebaže Vladimír Páral letos v létě oslaví osmdesátku.

S hercem Jiřím Krampolem jste napsali životopisné knihy dokonce dvě. Jak se vám s ním pracovalo?

Pro mne to bylo povzbuzení, že se dá život brát s nadhledem a smích jde ruku v ruce s každým setkáním. Užila jsem si jeho smyslu pro humor opravdu svrchovaně, i když práce s rukopisem byla náročná. Vždyť mluvené slovo zní jinak, než když je potom napíšete. Knihy vyšly pod názvem Se mnou mě baví svět a Rvu se se životem.
Jiří Krampol mě seznámil s písničkářem a skladatelem Josefem Fouskem, s nímž jsem připravili knihu, která vyšla pod názvem Až mě andělé. Životopisných knih mám na svém kontě více, například kniha Důvěrné rozhovory je zrcadlem života Jaroslava Foglara, Josefa Beka, Luby Skořepové, Jana Vodňanského a dalších.

Kromě životopisů, tedy literatury faktu, vás čtenáři znají jako autorku detektivní a hororové literatury.

Ano. Knih z tohoto žánru jsem napsala více než tucet: Velké zločiny české. Stalo se pak, že zabil. Zločin v galerii. Ukřižovaná krása. Nebudu jmenovat všechny, na to máme málo místa.

Vaše literární plány?  

V posledních letech píši texty písniček a básně, jimiž jsem jako mladá holka vlastně svou literární pouť nastartovala. Takže se k poezii obloukem vracím. To však neznamená, že nemám v plánu velký projekt, jakým je román.
 
 
Za rozhovor děkuje Ella Milá
foto :  Josef Bradna


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024