Na úvodní stránku





Dobrovolníky Hnutí Brontosaurus přijal na audienci 14. Dalajláma

TAMeK

2012-08-14

Různé

Přečteno: 1797

Komentářů: 0


14. Dalajláma dnes přijal skupinu dobrovolníků Hnutí Brontosaurus na audienci v hlavním městě Malého Tibetu, Leh. Audience byla pro dobrovolníky zakončením čtrnáctidenního působení ve vesnici Mulbekh, kde dobrovolníci učili místní děti. Dalajláma poděkoval dobrovolníkům za jejich pomoc a pověděl jim, proč je důležité pomáhat ostatním lidem. Celé setkání bylo natáčeno filmařským týmem Davida Čálka a stane se součástí dokumentu o dobrovolnictví.


"Cítil jsem se jako bych Dalajlámu znal již už od dětství" popsal bezprostředně po audienci své pocity dobrovolník Michal Grunt, který v Mulbekhu pracuje na stavbě školy. "Byla jsem velmi dojatá, celou dobu se mi chtělo brečet" doplňuje Zuzana Nestrojová, která učila místní děti. "Mě zase nejvíce zaujal celý proces audience, například to jak se chovali bodyguardi nebo co jsme všechno před audiencí museli absolvovat" popisuje zážitky podnikatel a sponzor Roman Doubrava.

Dalajláma se v první otázce dobrovolníků zeptal, jak se v Himálajích cítí a jestli jim nedělá problémy nadmořská výška. "Mám stále velmi rád vašeho prezidenta Havla a cítím jako svou povinnost nenechat jeho duši zemřít. Oceňuji, že mi v tom pomáháte, když dobrovolnou pomocí šíříte jeho ideály" vysvětloval Dalajláma. "Upřímná pomoc je vždy projev soucitu. To vám následně přináší sebevědomí na základě, kterého jste schopní jednat čistě a přímě. Díky tomu získáte důvěru ostatních lidí a následně jejich přátels! tví. A přátelství vás udělá skutečně šťastnými", odpovídá Dalajláma na otázku, co lidé mohou získat, pokud pomáhají ostatním lidem.

Záznam ze setkání bude použit jako jedna z částí dokumentu o dobrovolnictví, který byl toto léto rok natáčen ve vesnici Mulbekh. "Dokument se zabývá tématem, proč si lidé navzájem pomáhají. Pokryje lidi s rozdílnou motivací, životní situací a způsobem, kterým pomáhají, kteří však dohromady tvoří jedno společné dílo a to dobré vzdělání pro děti z Vesnice Mulbekh", vysvětluje koordinátor projektu Brontosauři v Himálajích Jiří Sázel.

14. Dalajláma společně s dobrovolníky Hnutí Brontosaurus finančně podporuje školu ve vesnici Mulbekh. V létě 2011 jej Brontosauři a obyvatelé vesnice Mulbekh přesvědčili, aby přispíval na školní rozvoj 550 tisíc korun ročně. Do školy v Mulbekhu chodí v současnosti přibližně 150 dětí a v průběhu dalších deseti let by se kapacita mohla rozšířit na 400. Škola nebude zvyšovat pouze množství žáků a stavět nové budovy! , ale je potřeba proškolit místní učitele, sestavit vhodné ško! lní osnovy atd.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024