Na úvodní stránku





Mezinárodní noc pro netopýry opět u jeskyně Na Špičáku

TAMeK

2012-08-21

Pozvánky

Přečteno: 1764

Komentářů: 0


Již po dvanácté se v pátek 24. srpna uskuteční v jeskyni Na Špičáku a jejím okolí noc zasvěcená netopýrům.


Hlavním cílem akce pořádané Českou společností na ochranu netopýrů, Správou jeskyní ČR - Správou jeskyně Na Špičáku a Agenturou ochrany přírody krajiny ČR je přiblížit široké laické veřejnosti život našich netopýrů a vrápenců. A napravit při tom nezaslouženě špatnou pověst, která leckde ještě tajemné noční létající savce provází.

"Tradiční akce má své kořeny ve Velké Británii a vznikla původně jako "Evropská noc pro netopýry". V letošním roce, který je vyhlášen představenstvem EUROBATS a dalšími ochranářskými organizacemi Mezinárodním rokem netopýra, se k této iniciativě připojily i země ležící mimo Evropu. Jen v České republice se letos koná celkem 39 nocí pro netopýry," vysvětluje RNDr. Jiří Šafář z České společnosti pro ochranu netopýrů. "Pokud se přijdete podívat 24. srpna od 19:00 hod. k jeskyni Na Špičáku mezi Písečnou a Supíkovicemi, dozvíte se mnoho zajímavého o biologii, problémech i ochraně letounů. Součástí večera budou také praktické ukázky z výzkumu této jedinečné skupiny živočichů a návštěva evropsky významné lokality -- zimoviště 8 druhů letounů v jeskyni Na Špičáku."
Za dlouholetou příkladnou péči o zimoviště, tradiční poskytování zázemí při pořádání Evropské noci pro netopýry a trvalou propagaci přátelského vztahu lidí k letounům obdrží letos správa jeskyně ocenění "Náš soused je! netopýr". Památeční plaketa a certifikát budou předány jejím zástupcům právě během pátečního večera. V letošním roce vzala netopýří noc za svou i obec Supíkovice, která se podílí na jejím organizačním zajištění. Akce je rovněž součástí projektu "Pod jednou střechou", který je zaměřený na zlepšení ochrany netopýrů a ptáků vázaných na úkryty a hnízdiště v budovách Olomouckého a Zlínského kraje a který byl finančně podpořen z Programu švýcarsko-české spolupráce.

Podrobnější informace o Netopýří noci v jeskyni Na Špičáku na tel: 584 423 129 nebo 602 295 562. Informace o dalších 38 mezinárodních nocích pro netopýry v ČR jsou k dispozici na www.ceson.org.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024