Na úvodní stránku





Startuje kampaň proti násilí na seniorech, jedinečný projekt svého druhu v Česku

Redakční poštou

2012-10-26

Zajímavosti

Přečteno: 1836

Komentářů: 0


Dne 1. října 2012 odstartovalo občanské sdružení Život 90 jedinečnou komplexní informační kampaň proti násilí na seniorech. Až do konce října bude pomocí inzerátů, reklamních nosičů i outdoorových prvků oslovovat veřejnost po celé České republice. Svým rozsahem a charakterem je první svého druhu.


"Na problematiku násilí a týrání seniorů upozorňuje občanské sdružení Život 90 již od roku 2005. Touto kampaní se snažíme oživit celospolečenskou diskusi i přesto, že senioři nejsou v českém měřítku dostatečně "sexy" téma," vysvětluje ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman. "Hlavní cílovou skupinou, kterou chce kampaň oslovit, jsou starší lidé, kteří jsou ohroženi různými druhy týrání. Zneklidňující počet lidí týrání snáší a neřeší, často ho oběti ani nedovedou rozpoznat. To chceme změnit," dodává Lorman.

Kampaň proti násilí na seniorech je mixem klasických reklamních nosičů a PR aktivit a je celorepubliková. V outdooru její tvůrci vybrali takové nosiče, které jsou blízko lidem - billboardy, citylighty a plakátovací plochy v centrech měst, na pěších zónách -- tedy tam, kde se kumulují lidé. Inzerci v tisku je zaměřena na čtenáře politicko-společenských médií, lifestylových periodik i na klienty prostřednictvím Zpravodaje domu Portus, který Život 90 vydává.

"Dá! l se ale zaměřujeme na osvětu široké veřejnosti, fakt, že tento fenomén existuje, jak se projevuje, jak ho rozpoznat. Dodáváme základní informace všem, aby každý dokázal rozpoznat týrání a mohl například pomoci seniorovi, který se obětí nějakého druhu týrání stal," doplňuje autorka kampaně Zuzana Křivánková, manažerka sekce marketingu a PR. "Chceme také oslovit skrze nová média mladou generaci. Například počet lidí, kteří jsou na facebooku členy protiseniorsky zaměřených skupin, přesahuje v současné době 360 000 lidí," dodává.

Senior telefon: Denně jeden týraný člověk

Data, ze kterých občanské sdružení Život 90 při monitoringu násilí na seniorech dlouhodobě vychází, pocházejí z bezplatné telefonní linky Senior telefon 800 157 157, kterou Život 90 provozuje. Na linku se obracejí senioři všech věkových kategorií a zvláště problematika násilí na seniorech se netýká jen jedné vybrané skupiny. Pracovníci linky se setkali s násilím na šedesátníkovi, stejně jako na třiadevad! esátileté klientce.

Senior telefon zaznamenává v dlouhodobé! ho hlediska kontinuální nárůst volajících. Vzhledem k tomu, že není možné vysledovat jejich identitu, a tedy ani přesnou statistiku toho, jak často dochází k opakovaným voláním, je jedním z nejspolehlivějších ukazatelů nárůstu volání nárůst nákladů Senior telefonu (Život 90 hradí veškeré hovorné.) Výpisy nám jasně ukazují, že náklady na Senior telefon vzrostly od ledna letošního roku o 60 % a oproti stejnému období v loňském roce jsou vyšší o 80 %.

Rozptyl problémů, se kterými se na nás volající obracejí, je velmi široký. Pokud se ale budeme soustředit na násilí a problematiků týrání, tak oběťmi domácího násilí je ročně kolem 200 klientů, týrání (které se od násilí může značně lišit a zahrnuje ho například zanedbávání péče 
cartier replica v ústavech, zdravotních zařízení apod.) popisuje ročně okolo 300 volajících a sebevražedné tendence má (od letmo zmíněných až po započaté pokusy) taktéž okolo 300 volajících.

Tyto skupiny se všem vzájemně prolínají a pokud bychom se měli bavit o ! "unikátních případech", které by v sobě nesly alespoň jednu z těchto věcí, jde o asi tři stovky lidí ročně. Upozorňujeme ovšem na to, že tyto tři stovky jsou lidé, kteří o svém problému mluví a pracovníkům linky Senior telefon je sdělili. V Česku ale zůstávají podle odborných odhadů více jak tři čtvrtiny případů týrání a domácího násilí skryty.

Konkrétněji naše data říkají toto: U každého druhého případu násilí na seniorech je agresorem rodina, a to děti nebo vnoučata. Tento problém má často ekonomické příčiny či nevyřešené "křivdy" z minulých let. Typickou situací například je, že senior ovdoví a není schopen sám financovat své bydlení a je následně nucen sestěhovat se se svými dětmi, jejich partnery, vnoučaty apod. Dochází pak často ke skokovému zhoršení mezilidských vztahů, které vedou až k domácí mu násilí, zanedbávání péče, ekonomickému násilí apod.
Velmi časté (podílí se až jednou třetinou) je také násilí mezi seniory partnery, kdy se s přibývajícími roky prohl! ubují některé problematické rysy osobností a senioři velmi špa! tně zvlád! ají řešit konflikty, což často ještě umocňuje frustrace ze ztráty fyzických sil, pocitu vlastní nedůležitosti atd.

Týrání v kontextu Evropské unie

Tématu týrání a zneužívání starších lidí se v posledních dvou dekádách v Evropě věnuje více pozornosti, a to jak na úrovni výzkumu, tak na úrovni tvorby politiky a konkrétní přímé práce. WHO Europe došla v červnu loňského roku k závěru, že přinejmenším 4 miliony starších lidí ročně mají zkušenost s týráním.

WHO také uvádí, že v Evropě dochází k fyzickému násilí na cca 10 000 lidech denně. A je nebezpečí, že tento problém se bude zvětšovat tak, jak členské státy EU budou pociťovat rychlé stárnutí populace. (V rámci EU nejsou vedeny jednotné statistiky, proto lže jen těžko srovnávat konkrétní poznatky.)

Občanské sdružení Život 90 vzniklo v roce 1990. Kromě linky Senior telefon provozuje největší komunitní centrum pro seniory v České republice. Jeho služby zahrnují mimo tísňovou linku i krizovou pomoc, rehabilitační péč! i a pestrou škálu vzdělávacích, sportovních i relaxačních aktivit pro seniory.
www.zivot90.cz


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024