Na úvodní stránku





Stanovisko Hnutí za Přímou Demokracii k volbě prezidenta

TAMeK

2013-01-23

Politika

Přečteno: 2030

Komentářů: 0


Hnutí za přímou demokracii vydalo dnes stanovisko k výsledkům prvního kola přímé volby prezidenta České republiky.


"Hnutí za Přímou Demokracii (déle jen HzPD) vyjadřuje lítost, že do druhého kola prezidentské volby neprošel kandidát podporující přímou a ekonomickou demokracii. Přesto chceme poděkovat všem občanům, kteří volili ty kandidáty, kteří mají prvky přímé nebo ekonomické demokracie ve svém programu.

Zejména výrazný úspěch Karla Schwarzenberga považujeme za velmi špatný signál o stavu demokratického smýšlení české společnosti. Osobnost tohoto kandidáta reprezentuje všechny protidemokratické a asociální reformy současné vlády, a to včetně církevních restitucí, důchodové reformy, zvýšení DPH a mnoha dalších opatření ve prospěch nejbohatší části naší společnosti a na úkor většiny občanů.

Proto vyzýváme všechny občany, aby k volbám ve druhém kole šli a volili uvážlivě.

HzPD vždy zdůrazňovalo, že přímá volba prezidenta není ještě přímou demokracií. Spíše je tomu naopak. Jak ukazuje zkušenost ze zemí, kde je tento institut zaveden, posiluje spíše autoritativní prvky ve společn! osti a přispívá k budování kultu osobnosti. Přímá volba prezidenta by byla prvkem přímé demokracie jen tehdy, kdyby občané měli současně právo prezidenta svým hlasováním kdykoliv odvolat.

Cílem HzPD je rozhodující role všech občanů jako rovnoprávných a svobodných osob, které společně rozhodují o svém osudu a osudu své země.

Poslední skandální rozhodnutí prezidenta Václava Klause o vyhlášení amnestie, která mimo jiné zajistila beztrestnost i pachatelům závažné hospodářské kriminality, ukazuje, jak je nebezpečné, když má jeden člověk v rukou tolik moci. Ve skutečné demokracii musejí mít občané možnost zvrátit jakékoliv rozhodnutí prezidenta či parlamentu svým hlasováním v celostátním referendu.

Naším společným cílem je růst sebevědomí občanů, nutný k prosazení zákona o obecném referendu. Nikoliv posilování falešné víry v osobu prezidenta či jakéhokoliv jiného politika.

Náprava současného katastrofálního a stále se zhoršujícího stavu naší země může ! a musí být naším společným dílem -- dílem všech občanů. Nikdo  jiný to za nás neudělá. S tímto vědomím je nutné přistupovat i k druhému kolu prezidentské volby a k hodnocení jejího významu.", uvedl mluvčí Hnutí za Přímou Demokracii Milan Valach

Za HzPD
Ladislav Štítkovec


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024