Na úvodní stránku





Mozart míří do Rakouska

Redakční poštou

2013-03-08

Zajímavosti

Přečteno: 1899

Komentářů: 0


Nový vysokotlaký plynovod pro přepravu zemního plynu by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu.


Hlavním cílem propojení české a rakouské plynárenské soustavy je zajištění vyšší bezpečnosti a spolehlivosti dodávek zemního plynu do České republiky a Rakouska a dále efektivní využití dvou souběžných přepravních cest
NET4GAS a WAG. O detailech celého projektu a vzájemné součinnosti při jeho realizaci jednali dnes v rezidenci rakouského velvyslance v Praze Ferdinanda Trauttmandorffa zástupci českých a rakouských ministerstev průmyslu a obchodu, odborníci z plynárenského průmyslu obou zemí i zástupci finančních institucí. Konference se konala pod záštitou premiéra České republiky Petra Nečase.

„Na propojení mají zájem obě země, protože podmínky na obou národních plynárenských trzích – tak jako jinde v Evropě – se dramaticky změnily. Dlouhodobé kontrakty postrádají ekonomický smysl, většina obchodů se uskutečňuje na spotovém, tedy aktuálním trhu a to vyžaduje rychlou reakci. Nový plynovod ji podpoří a ve finále tak může tlačit na levnější ceny zemního plynu pro konečné odběratele“, říká za investora - společnost České plynovody ze skupiny CE Group - předseda představenstva Ladislav Dráb.

Projektovaný plynovod propojí český páteřní plynovod s obdobně významným plynovodem skupiny OMV v Rakousku s návazností na evropskou dopravní cestu zemního plynu jižní cestou. Česká republika i Rakousko tím ještě posílí potenciál stát se významnou dopravní křižovatkou tradičních i nových tras v přepravě zemního plynu. Trasa nového plynovodu o průměru 500 mm bude měřit bezmála 100 km. Přeprava zemního plynu se podle aktuální situace na trhu předpokládá oběma směry. Nový plynovod rozšíří přístup ke skladovacím kapacitám obou zemí i přispěje k využití superrychlého zásobníku zemního plynu s konečnou kapacitou až 180 miliónů kubíků, který na Vysočině u Rožné už hloubí společnost GSCeP také člen skupiny CE Group. Vlastní stavba plynovodu by mohla začít po nezbytných dohodách zúčastněných stran a operátorů národních přepravních soustav a dokončena může být do 3 až 4 let. Náklady na výstavbu odhaduje společnost České plynovody na 2 až 2,5 mld. korun.

zdroj: PR


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024