Na úvodní stránku





Brontosauři na jaře pomohou na desítkách míst. Opravovat hrady i čistit řeku

TAMeK

2013-03-07

Různé

Přečteno: 1781

Komentářů: 0


Několik set hodin pro přírodu a památky odpracují v jarním období dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Na desítkách víkendových akcí se za několik měsíců vystřídají stovky mladých nadšených lidí. Až do léta tak věnují část svého volného času ochraně a obnově přírodního a kulturního dědictví po celém Česku.


Brontosauři dlouhodobě pečují o mnoho přírodně cenných lokalit a kulturních památek. Pokračovat budou například v obnově zaniklého sudetského sadu u osady Zastávka, uklízet Josefovské údolí v Moravském krasu nebo dokončovat výukovou zahradu hodonínského ekocentra. Vyrazí také do keltského skanzenu v Nasavrkách, na zámek Veltrusy či hrad Lukov, jehož zříceninu za třicet let úspěšně zrekonstruovali.

Smyslem víkendových akcí je prostřednictvím dobrovolníků pomoci těm místům, která to potřebují. Na oplátku za nezištně vykonanou práci pak prožijí netradiční víkend plný zážitků a zajímavého programu, který pro každou akci připravuje tým zkušených organizátorů. Vyzkouší si například práci experimentálního archeologa, přespí na zámku, proniknou do běžně nepřístupných krasových jeskyní či si třeba upečou vlastní chleba.

Martin Hnyk, koordinátor Akce příroda, programu ochrany přírody:

"Je s podivem, že se ještě dnes najde tolik mladých lidí, především studentů, kteří jsou och! otní jet někam zdarma udělat dobrou věc. Právě smysluplná práce a atmosféra, která tyto víkendy provází, z nich dělá výjimečné události. Stejně výjimečné dnes, jako před téměř čtyřiceti lety, kdy začínaly."

Eliška Plotěná, koordinátorka Akce památky, programu péče o památky

"Snažíme se pořádat akce tam, kde vidíme, že budou jednoznačně pozitivním přínosem. Vyrážíme do míst, jejichž správci o ně nemohou vlastní silou dostatečně pečovat. Spolupráce je vždy přínosná. Účastníci se často dozví velmi zajímavé věci o lokalitách, na kterých pomáhají. Není nic jednoduššího, než si vybrat akci, která se mi líbí, přes brontosauří web se na ni přihlásit a odjet na nezapomenutelný víkend."

Brontosauřích víkendovek se může zúčastnit každý. Jsou zdarma nebo jen za symbolický poplatek. Prohlédnout si seznam akcí a přihlásit se je možné na webu www.brontosaurus.cz.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024