Na úvodní stránku





Spojujeme síly pro podporu digitální Evropy

TAMeK

2013-03-19

Internet

Přečteno: 1789

Komentářů: 0


Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) a Agentura pro evropské projekty & management (EPMA) se připojují ke kampani Get Online Week 2013.


Nezaměstnanost mladých lidí v současnosti přesahuje ve 27 zemích EU hranici 20%. Zároveň roste poptávka po zaměstnancích ovládajících informační a komunikační technologie (ICT) každoročně o 3%. Pesimistické odhady varují: pokud se nepodnikne nic pro vyřešení nesouladu mezi současnými dovednostmi dostupnými na pracovním trhu a jeho potřebami, až 800.000 pracovních míst v ICT bude v roce 2015 nezaplněných.


Společnosti Accenture, Liberty Global a Microsoft se rozhodly jednat. Spolu s Telecentre-Europe, organizací zastřešující celoevropskou síť vzdělávacích center ICT a knihoven, vytvořili Alianci pro "Get Online Week", která podpoří letošní kampaň "Get Online Week" probíhající 18. -- 24. března 2013.

Kampaň "Get Online Week" poukazuje na přínosné používání technologií a internetu, aby lidé dokázali těžit z možností, které nabízí dnešní online svět. Tato kampaň propojuje vzdělávací centra ICT, veřejné knihovny, neziskové organizace, školy, IT firmy a orgány veřejné správy z celé Evropy pomocí řady zajímavých akcí, školení a soutěží, které podtrhují důležitou roli ICT v dnešní společnosti.

Od svého založení v roce 2010 ovlivnil "Get Online Week" více než 500.000 Evropanů ve více než 20.000 školících centrech v celé EU. Díky této kampani využilo internet poprvé ve svém životě více než 100.000 lidí.

V letošním roce bude hlavní důraz kladen na oslovení mladých lidí. Tato sk! upina je sice "online", ale chybí ji patřičné znalosti o využívání technologií a internetu k dalšímu rozvíjení svého osobního a profesního života. Proto budou evropská vzdělávací centra za podpory Aliance pro "Get Online Week" podporovat schopnost této cílové skupiny pracovat a učit se online, dále pak budovat efektivní online identitu a zvyšovat povědomí o online bezpečnosti.

Mara Jakobsone, předsedkyně Telecentre-Europe, zdůraznila význam spolupráce při společném postupu např. v oblasti zaměstnatelnosti mladých lidí: "Telecentre-Europe a jeho členské organizace z 27 zemí EU úzce spolupracují s IT společnostmi, státní správou i neziskovým sektorem při přispívání k cílům Digitální agendy pro Evropu ve svých zemích. Spolu s Aliancí pro "Get Online Week" přenášíme tuto spolupráci na celoevropskou úroveň."

Sylvie Laffarge, ředitelka Citizenship Europe ve společnosti Microsoft, dodala: "V Evropě je dnes klíčovým zájmem nás všech umožnit mladým lidem přístup k lepším příle! žitostem ve vzdělávání, zaměstnání i podnikání. Pokud vybavíme! mladé Evropany elektronickými dovednostmi, můžeme jim pomoci využít těchto příležitostí. Kampaň "Get Online Week" je příkladem spolupráce mezi soukromým a neziskovým sektorem při překlenování rozdílů mezi dovednostmi mladých lidí na straně jedné a potřebami evropského pracovního trhu na straně druhé."

Kampaň "Get Online Week" podpoří také mezigenerační vzdělávací aktivity. Kampaň se bude nadále snažit o zapojení nových uživatelů.

Manuel Kohnstamm, vicepresident a CPO v Liberty Global, řekl: "Jsme hrdí na to, že jsme se stali součástí Aliance pro "Get Online Week". Věříme, že každý by měl být začleněn a měl by být v digitálním světě v bezpečí. Podporujeme "Get Online Week" v souladu s prosazováním našich iniciativ pro digitální společnost, jako například náš nástroj `Internet Buttons', který pomáhá začátečníkům a seniorům v připojení k internetu pomocí sbližování generací prostřednictvím technologií. Také věříme, že je nesmírně důležité, aby se mladí lidé starali o s! vé online identity a byli si vědomi dopadu svých online reputací. Proto jsme vytvořili `The Web We Want (Web, jaký chceme)`, novou vzdělávací příručku pro mladistvé ve věku 13-16 let, která je vyzývá, aby se zamysleli nad otázkami, jako je digitální stopa, pověst online, práva a povinnosti."

Během kampaně budou sítě vzdělávacích center ICT využívat různé nástroje k podpoře tří hlavních témat kampaně "Get Online Week 2013": Moje digitální identita -- podpora mládeže, která je již online, Moje portfolio elektronických dovedností -- k práci s ICT a Moje online cesta -- zapojování nových online účastníků. Mini-dotazník, který vyplní účastníci kampaně, bude poskytovat živá online data o zapojení Evropanů online díky aktivitám kampaně.

Ericka Cogne, Corporate Citizenship manažer v Accenture, dále řekla: "Pomocí svého programu "Dovednosti k úspěchu" podporuje Accenture "Get Online Week" na základě našeho přesvědčení, že IT dovednosti jsou nutností pro nalezení práce nebo v! ytvoření vlastní firmy. Accenture se zavávala k vybavení 500.! 000 lidí ! na celém světě uvedenými dovednostmi do roku 2015."

Laurentiu Bunescu, manažer kampaně "Get Online Week" uzavřel: "Get Online Week" se rozšířil během několika let po celém evropském regionu a pokračuje dále. Tento rok pracuje Telecentre-Europe se svým partnerem Nadací Telecentre.org na odzkoušení aktivit kampaně v Africe a Asii, takže se přibližujeme ke globální kampani v následujících letech."

EPMA, www.epma.cz
Zájmové sdružení právnických osob Agentura pro evropské projekty & management (EPMA) je neziskovou organizaci se sídlem v Praze a funguje od srpna r. 2004. Předsednictvo EPMA je složeno ze zástupců Kraje Vysočina a občanského sdružení BMI, jako spoluzakladatelů. Posláním EPMY je podporovat mezinárodní projektovou spolupráci mezi evropskými regiony a dalšími subjekty veřejné správy, privátní sféry, vzdělávacích institucí a nezi! skových občanských organizací, a to prostřednictvím odborných a propagačních akcí, společných projektů a osvěty.

Národní centrum bezpečnějšího internetu, www.saferinternet.cz
Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) je české neziskové nevládní sdružení, jehož cílem je zvyšovat povědomí o možných hrozbách online komunikace, propagovat pozitivní obsah a zodpovědné chování na internetu, pomáhat v nesnázích zejména mladým uživatelům internetu a bránit šíření materiálů se zneužívanými dětmi (dětské pornografie) na internetu. NCBI se snaží poukazovat na škodlivý obsah a projevy nevhodného, rizikového chování v online prostředí a také poradit, jak se takovým případům vyhnout.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024