Na úvodní stránku





Brambory v roce 2013

Redakční poštou

2013-12-10

Různé

Přečteno: 1902

Komentářů: 0


V letošním roce svaz očekává meziročně výrazně nižší úrodu brambor. V meziročním srovnání předpokládáme pokles produkce cca o 20 %.


Svazem odhadovaná celková sklizeň brambor bude pod úrovní 650 tis. tun. Vysoké spotřebitelské ceny nyní působí nepříznivě na domácí spotřebu brambor. Ta zřejmě meziročně významněji poklesne. Farmářské ceny (bez dopravy a balení) jsou nyní na úrovni 6 – 7 Kč/kg, z pohledu farmářských cen je probíhající sezona pro pěstitele příznivější než v předchozích dvou letech. V dalších týdnech nepředpokládáme jejich výrazné změny žádným směrem.
 
V roce 2013 poklesly osázené plochy brambor za zemědělský sektor o 1,9 % (447 ha) na 23 205 ha. V předchozím roce byl pokles o 10,6 %. Plocha domácností je ČSÚ odhadována na 6,2 tis. ha. Předpokládaná celková osázená plocha v letošním roce je 29 405 ha. Podle ČSÚ se k 15. 9. 2013 odhaduje průměrná produkce v zemědělském sektoru ve výši 528 tis. tun (bez domácností). 
 
Ve vyspělých bramborářských zemích dochází ke zpřesnění letošní produkce. Je zřejmé, že země bývalé EU 15 vykáží mírně vyšší produkci konzumních brambor, než v minulém roce, a to přes propad zejména v Německu.  Farmářská cena konzumních brambor v Německu v minulém týdnu mírně posílila na cca 7 Kč/kg. Cenu obecně ovlivní kvalita, protože ne všechny partie budou vhodné na mytí a balení. Produkce dalších zemí, resp. Francie, Belgie, Holandska a Anglie nebude významně odlišná od předchozího roku.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024