Na úvodní stránku





Vánoce jsou opět tady

Miloslav Fuček

2013-12-24

Názory - komentáře

Přečteno: 2278

Komentářů: 0


Vánoce přicházejí, odcházejí, léta běží, utíkají a čas rychle plyne. Vše se mění a čím jsem starší, tím se nám to mění rychleji. V tom shonu jsem si udělal čas na malé vánoční zamyšlení a bilancování.


Odhodlal jsem se k tomu konečně napsat nějaké vánoční zamyšlení. Na chvíli se zastavit a po dlouhé době napsat pro náš magazín autorský článek. Pozvánky jsou jistě užitečné, ale aspoň o Vánocích je čas se na chvíli zastavit a v tento den přinést článek postavený více na pocitech, než na informacích.

 

Věnuji s ehodně neziskové činnosti. Ostatně i tento magazín je neziskový, neuživí ani webhostin, ani doménu, natož redakční práci. Je to prostě spíš koníček.

 

Moje hlavní aktivity jsou nyní v TTC Praha a Informačním centru oddílů a klubů. Opomenout nemohu ani TJ Stolní tenis Praha, která provozuje hernu stolního tenisu Centzrum zábavy.

 

V Informačním centru oddílů a klubů došlo za poslední roky k velkým změnám. Tyto změny souvisí i se mnou osobně, což je dáno tím, že jsem zakládajícícm členem tohoto sdružení.

 

Prvním vlastním sdružením, které jsem založil, bylo Sdružení klubů správných kamarádů ČR. Před tím jsem jako vedoucí pracoval s dětmi v nejrůznějších jiných organizacích. Před rokem 1989 to byla Pionýrská organizace a Tomíci. Po revoluci jsme se věnovali turistice jako Tomíci pod KČT a Asociací TOM a současně i pod Junákem. V té době došlo i k založení SKSK ČR. A ve stejný den došlo i k založení TTC Praha – klubu rekreačního stolního tenisu. Tady v té době žádné děti nebyly, šlo o navázíní na mojí druhou zálibu, kterou byl pingpong. Obnovili jsem tradici toho, co jsem dělali před deseti lety jako parta kluků z dovolených. Tak jsem totiž začínal s piongpongem. Nejprve to byla výhradně záležitost dovolených v Brně a v Mlýnech u České Kamenice, kde jsem hrával převážně s tátou a s dalšími rekreanty. S těmi rekreanty z řad náctiletých jsem se tenkrát začali scházet ke společnému hraní i v herně pro veřejnost v Michli. Zde jsem rozjeli Ligu TTC Praha, kterou nám přerušilo zkouškové období nás vysokoškoláků (s námi zde bylo pár hráčůi středoškolského věku a bratr mého spolužáka ze základky Petr, který byl myslím ještě na základce). A právě na tradice tohoto TTC Praha jsem založením TTC Praha jako registrovaného občanského sdružení navázali.

 

V roce 1995 jsem založil ještě s dalšími lidmi Informační centrum oddílů a klubů. ICOK byl úzkým spolupracovníkem SKSK ČR a po deseti letech, kdy SKSK ČR zaniklo, převzal jeho aktivity. Díky tomu se ICOK začal věnovat i neinternetovým aktivitám, které se ale bohužel moc neujaly.

 

Moje hlavní působnost je nyní v TTC Praha. V roce 2009 se nám přestalo líbit v herně stolního tenisu v Michli a založili jsem v Karlíně Centrum zábavy. Zde udělalo TTC Praha nábor žáků, které jsem začal trénovat. Sice jsem ještě pokračovali jako ICOK v příměstských internetových táborech, o ně ale už klesal zájem.

 

V TTC Praha nyní trénuji jako trenér licence C žáky třikrát týdně. Máme už tři kategorie, kterým se věnujeme. Nejpočetnější jsou starší žáci, letos máme i mladší žáky a po novém roce se zapojíme i do soutěží dorostu.

 

Podnětem pro založení vlastní herny bylo v podstatě to, že v roce 2008 jsem jel na kemp stolního tenisu do Sadské. Tady jsem vlastně poznal, co je to trénovat a ne jenom pinkat. Pochopil jsem, že opravdový trénink je základem úderové jistoty. A když jsem měli vlastní hernu, tak jsem si hned samozřejmě udělal kurzy trenéra i rozhodčího (obojí licence C). A kdyýž jsem přivezl do Sadské svého prvního žáka Petzra Chlumského, který měl velký talent, došlo k tomu, že jsem tako TTC Poraha začali hrát od následujícíc sezóny i registrované soutěže. V sezóně 2010 – 2011 jsem měli dva týmy mužů c 6. třídě a jeden tým starších žáků a jeden tým dorostu (oba v 2. třídě).

 

Do druhé sezóny 2011 – 2012 jsme se už rozrostli. Naše áčko hrálo 5. třídu a do 6. třídy jsem postavili tři týmy mužů. K tomu přibyl tým žen a pokračovaly týmy dorostu (2. třídaú a starších žáků (3. třída). Díky postupu áčka, které vyměnilo 4. třídu za 3. třídu, přibyl další tým mužů. Béčko hrálo 5. třídu a v 6. třídě jsem měli čtyři týmy. Dále hrály ženy a vypadl pouze dostost, ale místo něj jsem měli dva týmy starších žáků (áčko v 2. třídě a béčko v 3. třídě).

 

Letos hrajeme už 4. sezónu a opět jsem se rozrostli díky otevření 7. třídy. Áčko, které skončilo loni v 3. třídě na 3. místě se letos snaží o postup do 2. třídy, což se ale zatím moc nedaří. Béčko z 5. třídy se také snaží o postup do 4. třídy, který ale mají už nyní dost komplikovaný. Céčko, které hraje nově také 5. třídu bojuje o udržení. Další tři týmy D až F máme v 6. třídě a dva týmy G a H v 7. třídě. K tomu máme po jednom týmu starších žáků (2. třída) a mladších žáků (také 2. třída). Od ledna 2014 se chceme zapojit i do soutěží dorostu (2. třída). A rádi bychom v lednu postavili do starších i mladších žáků B týmy.

 

Jak je na tom nyní Informační centrum oddílů a klubů? To se snaží o spolupráci s mládežnickou sekcí TTC Praha. Po té, co jsem natočili dva amatérské filmy Tajemství Stínadel a Dobrodružství Stínadel jsme chystali natáčení závěrečného dílu této trilogie s názvema Stínadla se probouzení, který jsme začali natáčet, ale nedotočili jsme ho, protože se nám rozpadla parta dětských herců. Nyní se rýsuje, že bychom mohli natáčet amatérský fil s tématikou stolního tenisu. Ale vše je zatím ve stádiu před příprav. Na tomto filmu by se samozřejmě podíleli mladí hráči žákovského věku z TTC Praha.

 

Podaří se naplnit tento plán a oživit tak činnost ICOKu? Ten se nyní zaměřuje pouze na internetovou činnost, tedy na správu svých internetových portálů. Informační centrum oddílů a klubů je nyní bez dotací od MŠMT ČR i Magistrátu hl. m. Praha, protože jeho činnost je mimo priority. Takže přežívá jenom díky mé podpoře, žýe pro něj dělám administrátora jeho webů zcela zdarma, ale zcela i financuju i jeho webhosting a provoz jeho internetových domén. Na financování provozu kanceláře včetně připojení k Internetu se spolu se mnou podílí i TTC Praha, TJ ORS Praha a TJ Stolní tenis Praha, které využívají kancelář za podíl na úhradě nákladů. Původní Internetstudio pro děti a mládež už několik let nefunguje a místo něj je v objektu druhá kancelář, která je občas používána i jako klubovna.

 

Moje časové rozložení volnočasových aktivit se tak přesouvá více z činnost pro Informační centrum oddílů a klubů k činnosti v TTC Praha, tedy z běžné volnočasové činnosti ke sportovní činnosti. Od roku 2011, kdy zemřel můj táta, nejezdím nyní už ani na CVVZ. V roce 2011 jsem byl přihlášen jako lektor, ale z důvodu zdraví mého táty, jsem musel tuto účast zrušit. Výrazně se omezuje i moje časové působení v Radě dětí a mládeže hl. m. Prahy, při jejímž vzniku jsem stál.

 

Čas pro mě nějak utíká stále rychleji. Snažím se věnovat internetovým projektům, které už některé provozuji svým jménem, protože Informační centrum oddílů a klubů na ně nemá finanční prostředky. Tím nejnovějším, do kterého jsem ICOK přibral aspoň jako partnera, je Galénův odkaz. Tento portál jsem připravoval delší dobu, nakonec jeho spuštění urychlilo Galénovo úmrtí. Další rozvoj tohoto portálu ale brzdí nedostatek volného času. A tak mým přáním do nového roku 2014 je mít na všechno víc času.

 

V TTC Praha se věnuju několika funkcím, jsem organizačním pracovníkem klubu, statitárním zástupcem, řídím činnost rekreačního oddílu a jsem trenérem mládeže. Nejstarší je rekreační oddíl, který má letos již 21. sezónu. Registrovaný oddíl hraje letos čtvrtou sezónu soutěží Pražského svazu stolního tenisu. Já sám jsem na soupiskách 7. až 5. třídy. Mojí doménou jsou spíše čtyřhry, kde mám zatím v 7. i 6. třídě úspěšnost nad 50% (loni byla moje bilance čtyřher v 6. třídě kladná). V dvouhrách je to podstatně slabší. Jsem spíše týmovým hráčem, takže v soutěžích jsou moje výsledky lepší, než v turnajích. Nejvíc mě ale baví trénovat, což je dáno tím, že jsem spíš sparingovým hráčem.

 

V roce 2014 budeme muset navíc řešit osud herny. Nyní hrajeme v Centru zábavy, kde je to na hranici finanční únosnosti, ale výhledově se zde má stavět. Takže smlouvu máme do července 2014. Výhodou je dobrá dostupnost. Hledáme nové působiště, ideálně někde ve škole v tělocvičně, kde by bylo možnost mít vlastní stoly, ohrádky, rtobota a další vybavení a hrát třikrát až čtyřikrát týdně. Důležitá bude i lokalita, protože při přesunu na jiný konec Prahy bychom přišli o většinu žáků. A trénování žáků je to, co mi dodává největší motivaci s ohledem na to, že sám jsem hráčem hodně špatným.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024