Na úvodní stránku





Nový vzdělávací projekt přiblíží dětem tajemný svět netopýrů

TAMeK

2014-03-07

Zajímavosti

Přečteno: 1712

Komentářů: 0


Nový vzdělávací projekt České společnosti pro ochranu netopýrů Poznej tajemný svět netopýrů je určen pro základní a střední školy. Jeho cílem je přiblížit žákům i učitelům pražských škol způsob života, příčiny ohrožení i možnosti ochrany těchto zajímavých nočních živočichů a tím motivovat veřejnost ke spolupráci při ochraně netopýrů a přírody ve městě obecně.


"Pro děti jsou netopýři přitažlivou skupinou živočichů, kterou lze navíc velmi dobře využít jako modelovou skupinu pro pochopení širších souvislostí v oblasti ochrany druhů a biodiverzity. V rámci projektu, který podpořilo Hlavní město Praha, budou proto pražským školám nabízeny různé typy vzdělávacích programů zaměřených na seznámení s netopýry. Jedná se zejména o dva nové výukové programy, přednášky spojené s ukázkou živých zvířat nebo večerní exkurze do pražských parků zaměřené na sledování netopýrů v přírodě pomocí ultrazvukových detektorů," vysvětlila koordinátorka projektu Eva Cepáková.

Zcela nové výukové programy jsou připraveny ve dvou variantách, jednodušší pro žáky prvního stupně základních škol, náročnější pro druhý stupeň ZŠ či střední školy. "V rámci obou programů se děti formou rozličných her a aktivit podrobně seznámí nejen se způsobem života netopýrů, ale také pochopí, proč je důležité netopýry chránit a jaký je jejich význam v ekosystémech. Budou zárov! eň poučeny, jak se mají zachovat v případě, že přijdou do kontaktu s netopýrem nebo naleznou netopýří kolonii. Součástí programu pro starší děti je například i simulační hra, v níž si žáci vyzkoušejí řešení konfliktní situace, která může vzniknout v souvislosti s výskytem netopýrů v budově určené k rekonstrukci," doplnila Lenka Bartoničková, autorka programů.


Realizaci všech nabízených programů, přednášek a exkurzí pod vedením odborných lektorů si mohou zájemci objednat pro svou školu u České společnosti pro ochranu netopýrů. Výukové programy byly navíc připraveny jako kompletní výukové balíčky s metodikou, pracovními listy a dalšími pomůckami, které budou k dispozici učitelům škol a lektorům ekocenter po absolvování speciálních instruktážních seminářů. První z nich se uskuteční již 6. března 2014 v budově Magistrátu hlavního města Prahy - podrobnější informace najdou zájemci na webových stránkách www.ceson.org.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024