Na úvodní stránku





Brožura pomáhá vyvracet omyly spotřebitelů

"Zboží vracejte pouze v originálním obalu. Náklady na přepravu ledničky k reklamaci vám neuhradíme. Výrobek reklamujte výhradně v prodejně, kde jste ho zakoupili." Věty, které mnohé spotřebitele odradí od uplatnění jejich zákonných práv, a způsobí jim tak nemalou finanční újmu. Přehled nejčastějších spotřebitelských omylů vydává nyní sdružení dTest v praktické brožuře.

Brožura "Omyly českých spotřebitelů" přehledně mapuje nejčastější mýty, které jsou mezi zákazníky i prodejci rozšířeny. Ke všem 25 omylům je podáno vysvětlení a návod jak postupovat správně. Brožura je zdarma a lze si ji nechat zaslat v tištěné podobě, případně stáhnout v elektronické formě.

Tematicky se dělí brožura do čtyř kapitol. Jsou jimi: omyly při uzavírání smluv a nakupování, omyly okolo záruk a reklamací, omyly spojené s odstupováním od smluv a omyly týkající se postupu státních orgánů.

Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený vysvětluje: "Ačkoliv o jednotlivých aspektech nakupování pravidelně informujeme prostřednictvím našeho webu i časopisu, opakovaně se s některými chybami jak ze strany obchodníků, tak i zákazníků, na naší poradenské lince 299 149 009 setkáváme. Proto jsme chtěli vše přehledně shrnout do brožury, která je v případě potřeby ihned dostupná."

Publikace směřuje i do oblasti nakupování na internetu, kde se vyplatí v dnešní době znát svá p! ráva. Zde se například rozšířilo pravidlo, že od smlouvy uzavřené přes internet nemůže spotřebitel odstoupit, pokud si zboží osobně vyzvedl. "Jedná se samozřejmě o nesmysl. Na právu na odstoupení nic nemění způsob převzetí zboží," dokresluje důležitost znalosti spotřebitelských práv závěrem Lukáš Zelený.

Brožura "Omyly českých spotřebitelů" byla vydána za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a je zdarma k dispozici na www.dtest.cz/brozura.



Přidání komentáře k článku Brožura pomáhá vyvracet omyly spotřebitelů



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024