Na úvodní stránku





Včely na střeše International Prague – český unikát

Konference se zúčastnil Miroslav Kubec, šéfkuchař hotelu InterContinental Prague, Prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel pro Evropu WACS a Augustin Uváčik, správce včelstev InterContinental Prague, který se včelami zabývá od svých 12 let, provozuje portál www.vcelyonline.cz a věnuje se i přednáškové a školící činnosti.
 
Medové občerstvení připravil tým kuchařů a cukrářů hotelu InterContinental Prague, předevšim šéfcukrář Václav Krejčík a Lukáš Skála, zástupce šéfcukráře a člen Národního týmu AKC ČR, který 1. října s přehledem zvítězil v evropské sekci soutěže The Global Pastry Chef Challenge v Budapešti a postoupil mezi sedm nejlepších na světě do finále v Stavangeru v červenci 2014.
 

Hotel InterContinental Prague drží od letošního léta prvenství. Vlastní první střešní včelařské stanoviště na střeše hotelu v České republice, v rámci řetězce InterContinental Hotels & Resorts a v síti InterContinental Hotels Group.
S nápadem chovat včely na střeše hotelu přišel bývalý ředitel hotelu InterContinental Prague pan Alexander Schreiter. Inspiroval se touto ideou v Americe, kde byl na služební cestě.
 
Je to unikát i v rámci řetězce. „Nejsme si vědomi, zda nějaký sesterský hotel v rámci řetězce InterContinental Hotels & Resorts má vlastní včelstvo a ještě k tomu na střeše hotelu. Standard společnosti to zcela jistě není.“, řekla Petra Kazdová, PR manažerka a tisková mluvčí hotelu. Vedoucím projektu se stal šéfkuchař Miroslav Kubec, který je zároveň Prezident Asociace Kuchařů a cukrářů ČR a Ředitel WACS pro kontinentální Evropu. „Přes Český svaz včelařů jsem se dostal na pana Augustina Uváčika, který s projektem pomohl od začátku a stal se správcem našeho včelstva,“ uvedl Miroslav Kubec. Památným dnem se stala sobota 13.7.2013, kdy Miroslav Kubec získal 30.000 nových zaměstnanců. „Jsme první hotel v České republice s vlastními včelstvy na střeše. Na náš první med se můžeme těšit už v květnu příštího roku,“ dodal Miroslav Kubec.
 
Začalo se se třemi úly, v každém úlu je včelí oddělek o pěti plástech s kladoucí matkou F1 rakouského plemene Singer- mají vynikající doprovodné vlastnosti, zdravé, mírné a vhodné především pro tento projekt ve městě, velmi pracovité s dobrým medným výnosem - v každém tomto mladém včelstvu bude cca 10-15 tisíc včel dělnic. Včely budou vedeny tak, aby bez problémů přežily zimní období a hlavně aby co nejvíce zesílili. „V příštím roce, chceme aby bylo docíleno u všech včelstev produkční zralosti a mohly nám dát co největší množství medu, případně jiných včelích produktů,“ řekl Augustin Uváčik. Včely létají 30 – 50 metrů nad terénem. Informace si předávají přímo v úlech nebo i na květech. Komunikace probíhá na bázi vibrací a feromonů.
 
Ve včelstvu je vždy jen jedna matka, které má za úkol klást vajíčka z kterých se vylíhnou budoucí včely dělnice (v plném létě může včelstvo dosáhnout 80 až 100 tisíc Jedinců), dále vajíčka trubců (jen v letním období od 800 do 1200 jedinců), na podzim jsou vyháněni z úlu. Matka za jeden den naklade 1500 až 2 tisíce vajíček. Letní včely jsou tkz. krátkověké a uzpůsobeny na práce v od jara do podzimu. Žijí od jednoho týdne do 6 týdnů. Jejich život se odvíjí od věku a práce kterou vykonávají. Nejprve je včela mladuška, to je včela ihned po vylíhnutí a stává se čističkou, potom je krmičkou cca 5. – 6. den, kdy krmí larvy, posléze ji 12. den zduří voskotvorné žlázy a stává se stavitelkou (staví včelí plásty), přibližně 18. až 21. den se stává strážkyní česna a v tomto období ráda nasadí i život na obranu za včelstvo. Až teprve kdy již se pohybuje u česna se stává létavkou. Létavka se prakticky nejvíce upracuje letovým provozem. Létá pro sladinu na květy, nebo sladou medovici, kterou vylučuje určitý hmyz. Tato sladina/medovice se v jejím těle (medném váčku) přemění na med, kdy do něj přidá další specifické enzymy, a pak, jak postupně to předává dalším včelám v úlu a do vlastních buněk plástů se odpařuje voda, se z toho stává opravdový med, který nejde vyrobit uměle. To umí jen včely. V medu je mnoho cenných látek, je zcela přírodní a velmi zdravý. Dokonce existuje několik lidových včelařských rčení: „jedna lžička medu, dělá z dědy neposedu“, nebo „ dej si ráno med, budeš celý den jak květ“, „chceš-li se zdraví býti, musím medu míti“, a mnohá další lze doplnit.
 
Do zimy jdou tzv. dlouhověké včely, ty mají vnitřní stavbu těla zase uzpůsobenou na zimní období. Jejich činnost je hlavně o udržení správné teploty v úle (bez včel. plodu přibližně 25°C a s plodem 35°C). Včely se v zimním období shlukují do chomáče, ve kterém tuto teplotu udržují, spotřebovávají jen minimální zásoby a žijí velmi úsporným životem od podzimu (října), kdy venkovní teplota dlouhodobě klesne pod 10°C až do jara (březen-duben). A co trubci? Těch je ve včelstvu jen několik stovek, jejich hlavní náplní je oplození matky (probíhá mimo úl na trubčím shromaždišti, při tomto aktu zahynou, matka je oplozena 8 až 16 trubci a toto oplození ji musí vydržet celý život). Na podzim jsou trubci díky tomu, že v úlu nic nedělají a jen ujídají zásoby, vyhnáni a na jaře jsou odchování teprve další generace.
Nepřipomíná vám to něco? Genetický kód včel je velmi podobný tomu lidskému….
 
A jaké jsou záměry s úly na střeše do budoucna? Tento projekt je dlouhodobá záležitost. Med stáčený z úlů bude především použit pro hosty na snídaně. Uvidíme, jak se včelstva rozrostou…
 
Jak to vypadá ve včelím úlu se můžete podívat zde: www.vcelyonline.cz

Na webu VcelyOnline.cz lze sledovat chování včel 24 hodin denně 356 dní v roce on-line kamerami a vysílá se živě na internetu.
Tento nápad vznikl v roce 2006, realizace proběhla v době od března do prosince 2011. Včelnice je umístěna v obci Litobratřice, která se nachází v okrese Znojmo, v Jihomoravském kraji, přibližně 5 km severně od Hrušovan nad Jevišovkou.
Na včelnici je umístěna iCCTV technologie, která umožňuje sledovat včely on-line. Tato technologie je přizpůsobena k úlovým podmínkách a životu včel (speciální kamery a osvětlení, které nenarušuje život včel).
 
zdroj: PR


Přidání komentáře k článku Včely na střeše International Prague – český unikát



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024