Na úvodní stránku





Nové internetové stránky o etickém vzdělávání

Redakční poštou

2012-02-03

Internet

Přečteno: 1959

Komentářů: 0


InterNICHE (International Network For Humane Education - Mezinárodní síť pro humánní vzdělávání) spustila nové internetové stránky o alternativách k pokusům na zvířatech ve vzdělávání a při praxi v lékařských, veterinárních a biologických vědách.


Stránky jsou dostupné na www.interniche.org. Obsahují velké množství informací, přístup do databáze alternativních metod a do databáze studií, které souvisí s humánním vzděláváním. Stránky jsou přeloženy do mnoha jazyků včetně češtiny a vytvořeny tak, aby vyhovovaly potřebám učitelů, lektorů, studentů, etických komisí, které rozhodují o povolování konkrétních testů na zvířatech, výrobců alternativ i ochránců zvířat.

Webové stránky zahrnují databázi alternativ InterNICHE (www.interniche.org/alternatives), která obsahuje popisy a odkazy na výrobce více než 1000 alternativních metod k pokusům na zvířatech, rozdělených podle oboru a typu pomůcky. Databáze je pravidelně aktualizována a doplněna fotografiemi. Součástí webu je i databáze studií InterNICHE (www.interniche.org/studies), která zahrnuje odkazy, abstrakty a další detaily k více než 1 000 publikovaným studiím a knihám, jež se týkají humánního vzdělávání, alternativních metod a souvisejících témat. Tato část obsahuje možnost komentářů. Obě databáze mohou sloužit k vyhledávání univerzitám a školicím centrům.

Nick Jukes, koordinátor InterNICHE, řekl: "Jsme potěšeni, že můžeme spustit nové webové stránky InterNICHE a naším plánem je ještě více rozšířit obsah a množství funkcí. Jsme přesvědčeni, že stránky představují možnost plně nahradit invazivní využívání zvířat ve výuce a že napomohou urychlit přeměnu vzdělávání a praxe v biologi! ckých vědách k plně humánnímu vzdělávání."

Barbora Večlová ze Svobody zvířat, kontaktní osoba InterNICHE pro ČR, dodává: "Webové stránky ukazují šíři alternativních metod ve vzdělávání, které mohou být použity ke všem typům pokusů na zvířatech a pitev ve výuce středních i vysokých škol a v dalším vzdělávání. Lidé zde také najdou zkušenosti studentů i učitelů s výukou bez ubližování zvířatům a postup, jak takové výuky dosáhnout."

Humánní vzdělávání je alternativou k tradičnímu využívání zvířat ve výuce, které zvířatům zbytečně ubližuje a studentům působí nemalé problémy. Zahrnuje použití nejrůznějších alternativních metod k pokusům na zvířatech a pitvám. Cílem není úplně vyloučit použití zvířat, ale jde o to, aby výuka byla přínosná a etická.

Alternativní metody pro vzdělávání zahrnují modely a simulátory (např. pro výuku anatomie, fyziologie a chirurgie), filmy (např. videozáznamy odborně provedených pitev), multimediální počítačové simulace (např. virtuální pitvy! ), pokusy studentů na sobě samých (např. pro výuku fyziologie)! , eticky získaná zvířata (tzn. zvířata, která zemřela přirozenou smrtí nebo musela být utracena ze zdravotních důvodů), praktika in vitro a klinickou praxi.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024