Na úvodní stránku





Potraviny se v krizi stávají luxusem

Redakční poštou

2012-02-24

Politika

Přečteno: 2199

Komentářů: 1


V květnu minulého roku prohlásil premiér Petr Nečas v Poslanecké sněmovně, že při zvýšení DPH z 10 na 14 procent .... vzrůst cen zůstane pod jedním procentním bodem. Ceny potravin neměly podle něj vzrůst více než o procento.


Marně jsme upozorňovali, že tomu bude jinak. Nyní přišly zprávy z ČSÚ. Jídlo zdražilo o sedm procent. Z potravin byly vyšší ceny chleba o 16,2 procenta, běžného pečiva o 18,9 procenta, masa o 7,3 procenta, vajec o 26,3 procenta, cukru o 32,7 procenta, kakaa o 17,9 procenta a kávy o 33,6 procenta. Kromě toho samozřejmě zdražily léky či teplo. Jak konstatoval analytik společnosti Home Credit Michal Kozub: „Jídlo (zdražení o 7,0 %) se tak stává pro Čechy luxusní záležitostí – nejenže se zvedla jeho daň, ale i světové ceny jsou vysoké.“ To není snaha opozice překrucovat fakta, ale názor ekonoma popisující realitu.

Nečasova vláda slíbila, že nezvedne daně a oddluží Českou republiku. Daně zvedla a zadlužení naší země každý rok dramaticky vzrůstá. Navíc vláda zvedá daně, které nejvíce dopadají na občany s nízkými příjmy, seniory a studenty. V každé krizi, kdy lidé ztrácejí práci, platí ekonomický zákon, že se snižují ceny zboží a služeb. Firmy tak reagují na klesající poptávku a snaží se prodat své zboží.

Nyní máme i díky zvýšení DPH zvyšující nezaměstnanost provázenou poklesem reálných mezd a růstem cen. Vláda připravila občanům opravdu těžké časy. Bohužel. Jediný, kdo ve sporu o růst cen skutečně prohrál, je většina českých občanů, kteří žijí z nižšího než průměrného platu. Nyní budou díky krizi bez práce, díky inflaci se jim zvednou náklady na život a ti, co mají zaměstnání, se budou potýkat se snížením reálných mezd. Vláda tak akcelerovala zvýšením DPH dopad hospodářské krize na občany.

JUDr. Michal Hašek, statutární místopředseda ČSSD

zdroj : www.cssd.cz

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor

Politikum této vlády

27.02.12 10.27

Míla

Číst komentáře



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024