Na úvodní stránku





Kvalitní smetana, i když s éčky

dTest

2012-04-03

Užitečné informace

Přečteno: 1867

Komentářů: 0


Časopis dTest ve svém aktuálním testu prověřil kvalitu smetany ke šlehání, dostupné v českých obchodech. I když je výrobci nijak nešidili, přesto byly zjištěny poměrně významné rozdíly v kvalitě, chuti i šlehatelnosti jednotlivých výrobků.


Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná. Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. "Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly," komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozdíly se ukázaly především v chuti a ve šlehatelnosti smetan. V případě chuti testující nejčastěji upozorňovali na pachuť svařeného mléka, která je podle Rozové dána způsobem tepelného ošetření: "Větší míru záporných hodnocení jsme zaznamenali u výrobků ošetřených UHT záhřevem. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany."

Pro dosažení lepší šlehatelnosti, tedy aby šlehačka po našlehání nepouštěla tekutinu a dobř! e držela tvar, se do většiny smetan přidává stabilizátor E407, karagenan. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. "V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček," říká Rozová a upřesňuje: "byl to případ Moravia smetany ke šlehání s 33 % tuku."

V testu bylo kromě 18 smetan ke šlehání testováno i 12 smetan k vaření. Ty dosáhly až na jednu výjimku dobrého hodnocení a při konkrétním výběru tak bude hrát roli především jejich tučnost a použití přídatných látek.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
18.04.2024