Na úvodní stránku





Dnes je Světový den laboratorních zvířat

Redakční poštou

2012-04-24

Zajímavosti

Přečteno: 1821

Komentářů: 0


24. duben je již tradičně dnem celosvětového protestu proti provádění pokusů na zvířatech. V České republice se na problematiku tzv. pokusných zvířat zaměřuje organizace Svoboda zvířat. Letos chystá informační stánek v Praze a spuštění nové kampaně.


Svoboda zvířat pořádá 24. 4. 2012 mezi 11. a 18. hodinou na Náměstí Republiky v Praze informační stánek. Lidé zde najdou informační materiály nejen o pokusech na zvířatech, mohou se stát členy Svobody zvířat nebo činnost organizace podpořit nákupem benefičních předmětů. Také si mohou prohlédnout výstavu o pokusech na zvířatech a alternativních metodách. Na místě bude i několik dobrovolníků v maskách zvířat, kteří budou oslovovat kolemjdoucí a žádat je o podpis petice za zachování termínu zákazu testování kosmetiky na zvířatech.

Svoboda zvířat také příští týden zahájí novou kampaň, která bude veřejnost informovat o situaci v oblasti testování kosmetiky a vyzývat k podpisu zmíněné petice.

"V letošním roce jsme se rozhodli zaměřit na legislativu týkající se testování kosmetiky. V Evropské unii platí zákaz testování kosmetických výrobků i jednotlivých složek na zvířatech, zakázaný je také dovoz takto otestované kosmetiky do EU. Povolené však zůstávají tři testy na zvířatec! h, pro které platí výjimka," popisuje Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech ve Svobodě zvířat. "Úplný zákaz by měl začít platit od března 2013, ale Evropská komise zvažuje ponechání výjimky pro složky, které spotřebitelům přinesou výrazné zlepšení zdraví nebo pohody. To by znamenalo další testy na zvířatech. Z tohoto důvodu byla loni v lednu spuštěna celoevropská petice za zachování termínu zákazu bez výjimek, kterou již podepsalo více než 170 tis. lidí. Stále je možné ji podepsat na www.nocruelcosmetics.org," dodává Večlová.

Svoboda zvířat upozorňuje i na to, že mnohé kosmetické společnosti klamou své zákazníky různými zavádějícími tvrzeními na obalech. "Spotřebitelům doporučujeme výrobky značek s certifikáty Humánní kosmetický standard (HCS) a Humánní standard pro prostředky pro domácnost (HHPS), které zaručují netestování konečných výrobků ani jednotlivých složek na zvířatech," říká Večlová. Mezi tyto značky dostupné v ČR patří např.! Freeman, Kiss My Face, Manufaktura, Marks & Spencer, Melvita ! nebo Urtekram. Seznam lze nalézt na webových stránkách www.netestovanonazviratech.cz.

Zvířata jsou kromě testování kosmetiky používána k výzkumu nemocí, testování léků, ale také veškerých chemických látek, alkoholu, cigaret, drog a dalších výrobků. Ročně jich je v laboratořích po celém světě použito přibližně 115 milionů. Svoboda zvířat poukazuje nejen na utrpení zvířat, ale i na nespolehlivost pokusů na zvířatech z důvodů mezidruhových rozdílů. Organizace proto dlouhodobě vyzývá k větší podpoře vývoje alternativních metod a k zákazu testování a výzkumu na zvířatech.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024