Na úvodní stránku





Irské úřady zjednají nápravu v kauze Apple

dTest

2012-05-09

Užitečné informace

Přečteno: 1902

Komentářů: 0


Časopis dTest nedávno poukázal na krácení práv spotřebitelů společností Apple. Česká obchodní inspekce na základě upozornění právníků dTestu shledala důvodným podezření o porušení evropských směrnic a žádá nápravu v Irsku.


Časopis dTest a partnerské organizace v jiných státech vyzvaly v březnu společnost Apple k zastavení porušování práv spotřebitelů. Současně s veřejnou výzvou byl podán i podnět České obchodní inspekci, která následně konstatovala, že shledala důvodné podezření na porušení dvou směrnic Evropského parlamentu a Rady upravujících práva spotřebitelů. Vzhledem ke skutečnosti, že sídlo společnosti Apple se nachází v Irsku, inspekce předala následně věc příslušnému irskému orgánu se žádostí o zjednání nápravy.

Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený k případu uvádí: "Apple má v obchodních podmínkách pro prodej zařízení řadu ustanovení neúplných či nepřesných a některá přímo krátící práva spotřebitelů. Největší pochybení jsme shledali v částech týkajících se záruky a vracení výrobků při odstoupení od kupní smlouvy. Ani výzva dTestu ovšem nevedla k nápravě a obchodní podmínky nebyly dosud změněny," a dodává: "V případě, že si spotřebitelé nebudou vědět rady s těmito problémy, ! ať kontaktují naši poradenskou linku na telefonním čísle 299 149 009."

Právníci časopisu sestavili přehled nejpodstatnějších porušení právních předpisů a rady, jak se zachovat v případě rozporu podmínek a zákona. Přehled je k dispozici na www.dtest.cz/apple.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
18.04.2024