Na úvodní stránku





Květiny, které potěší i zklamou

dTest

2012-05-29

Užitečné informace

Přečteno: 1929

Komentářů: 0


Den matek mnohé z nás patrně přiměl ke koupi květiny. Jejich kvalita ale není často vysoká, zákazníci si stěžují, že květiny nevoní a rychle zvadnou. Jak správně vybírat a co dělat, pokud s koupí nejsme spokojeni? Časopis dTest přináší užitečné rady.


Prodej květin je oblastí, ve které nejsou spotřebitelé příliš chráněni. Od roku 2008 v českém právu neexistují normy, které by určovaly požadavky na kvalitu řezaných květin. "Spotřebitelé jsou v podstatě ponecháni napospas prodávajícím a nemají mnoho možností, jak se bránit prodeji nekvalitních květin. Někteří prodejci toho zneužívají a dodávají zboží nevalné kvality," říká vedoucí poradenské linky časopisu dTest Lukáš Zelený.

Až do roku 2008 spadala kontrola kvality květin pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která v této oblasti disponovala rozsáhlými pravomocemi. Nyní však už kvalitu kontrolovat nemůže, a tak jediným kontrolním orgánem zůstává Česká obchodní inspekce. "Česká obchodní inspekce ovšem může kontrolovat pouze správné informování o ceně a poskytování informací spotřebitelům, nikoliv jejich kvalitu, což je často klíčové," podotýká Lukáš Zelený.

Předcházet nepříjemným situacím při koupi květiny lze správným výběrem. Základní pravidla, která doporučují odborníci, jsou sledovat délku a pevnost stonku, svěží, zelené, nepovadlé listy, velké květy a pevná poupata. "Vzhledem k absenci řádné právní úpravy této oblasti v českém právním systému je nyní především na zákaznících, aby byli při koupi ostražití a kvalitu si ohlídali. Právníci časopisu dTest ale apelují na příslušné orgány, především Ministerstvo zemědělství, aby zjednaly nápravu a zvážily opětovné přijetí potřebných předpisů," říká závěrem Zelený.

Podrobnosti na www.dtest.cz/kvetiny

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024