Na úvodní stránku





Falšované medy a biomedy s pesticidy

dTest

2012-06-06

Užitečné informace

Přečteno: 1874

Komentářů: 0


Falšování a pozměňování medu je striktně zakázáno. Přesto se tak děje. Ze 17 medů testovaných časopisem dTest byly čtyři naředěné lacinými sirupy, dva z nich ještě navíc obarvené éčkem. Dva ze tří biomedů obsahovaly pesticidy.


Med je ryze přírodní produkt. Bez ohledu na to, odkud pochází, musí splňovat ukazatele kvality. Vypovídají o jeho složení, zejména o obsahu fruktózy a glukózy, vyzrálosti, čerstvosti i o šetrném zacházení. Když se do medu přidá něco, co tam nepatří, zvětší se jeho objem a zvýší se zisky. Na úkor spotřebitelů.

Ještě v době nedávné se med ředil cukerným roztokem z řepy, což se dalo poměrně snadno odhalit. "Falšovatelé posléze přešli na pančování medu levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu," uvádí Ida Rozová z časopisu dTest. Když vědci dotáhli náskok falšovatelů a dokázali prokázat manipulaci s cukry v medu, přešli falšovatelé na vyšší úroveň. "Přibližně před čtyřmi lety začali používat sirup z obilí," přibližuje praktiky falšovatelů Rozová. Vědci se tentokrát vydali cestou enzymů, které nejsou medu vlastní. Přítomnost obilných sirupů indikuje cizorodý enzym beta-fruktofuranozidáza, který se používá na jejich výrobu.

Falšovanými medy, které dTest se svém testu odhalil, jsou: JSG Med luční (dodavatel JSG med a.s., Plzeň, trvanlivost do 04.11.14), Kaufland Stilla fiori / Honey floral med květový (dodavatel Kaufland ČR, v.o.s., trvanlivost do 14.10.13), Product Bohemia Med včelí květový lesní (dodavatel Product Bohemia s.r.o., Nová Ves u Chotěboře, trvanlivost do 31.12.2012) a Včelařský dvůr Včelí med květový nektarový (dodavatel MORAVIAPRODUKT -- Češka, Lednice, trvanlivost do 07.11.2014). Dva z falšovaných medů, JSG med a Product Bohemia Med včelí květový lesní, byly navíc obarvené éčkem -- amoniak-sulfitovým karamelem (E150d).

"Pro biopotraviny, tedy i pro biomed, neexistují žádné zvláštní limity pro rezidua pesticidů," informuje Rozová. Obsahuje-li biomed pesticidy, je to ale špatně, neboť jejich přítomnost je důsledkem nesplnění podmínek pro bioprodukci medu. Dva biomedy, albert Bio med květový (dodavatel PRO-BIO s.r.o., Staré Město pod Sněžníkem, trvanlivost do 20.09.2014) a Billa Naše Bio / med lesní květový smíšený (dodavatel Dr. Ing. Jan Pintíř, PhD., Švihov, trvanlivost do 30.04.2013), obsahovaly insekticid acetamiprid, albert navíc ještě insekticid thiacloprid.

Výsledky falšovaných medů a biomedů se stopami pesticidů jsou zdarma ke stažení na www.dtest.cz/medy.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024