Na úvodní stránku





Střevo tour

Redakční poštou

2012-06-15

Užitečné informace

Přečteno: 1838

Komentářů: 0


V naší zemi žije 55 000 spoluobčanů, kteří jsou, nebo v minulosti byli, nemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku. Počet lidí zasažených touto diagnózou je tedy překvapivě vysoký.


Ročně je navíc diagnostikováno přibližně dalších 8,5 tisíce onemocnění, přičemž více než polovina pacientů vyhledá lékaře až v pokročilém stádiu choroby. „Řešení této vážné situace vyžaduje pozornost celé společnosti a především dlouhodobou strategii pro prevenci a léčbu tohoto zákeřného nemocnění,“ uvedl doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně. Obava hovořit o věcech kolem „střev“ vede k tomu, že informovanost o možnostech diagnostiky a léčby bez mýtů a zbytečných zkreslení není v České republice taková, jaká by měla být.

V boji s rakovinou tlustého střeva a konečníku je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Jak postupovat v případě již vzniklých zdravotních potíží? V první fázi je potřeba popsat problémy praktickému lékaři, který pacienta vyšetří a pošle ke specialistovi (chirurgovi, internistovi, gastroenterologovi, apod.). Příznaky kolorektálního karcinomu mohou být snadno podceněny. Pokud tedy přetrvávají, je třeba bez studu upozornit lékaře opakovaně. Odborná vyšetření mohou odhalit zhoubný nádor. Úspěšná léčba vyžaduje spolupráci zkušených patologů, chirurgů, onkologů, radioterapeutů a dalších specialistů, ale i samotného pacienta a jeho rodiny. Zásadní je, aby pacient nebo jeho blízcí komunikovali s ošetřujícím lékařem, vyhledali si základní informace breitling replica o onemocnění a domluvili se s nejblíže dostupným onkologem, zda onemocnění bude léčit sám nebo zda doporučuje pacienta odeslat do Komplexního onkologického centra (KOC). Některé léčebné metody, jako specializovaná resekce jaterních metastáz nebo biologická léčba, jsou soustředěné do onkologických center. Po konzultaci v KOC se pacient vrací zpět do péče místního onkologa a centrum pouze kontroluje průběh biologické léčby, nebo KOC nemocného převezme do své péče. Kvalitně zpracované a odborně garantované informace pro pacienty a jejich blízké nabízejí internetové stránky České onkologické společnosti www.linkos.cz/pacienti nebo portál www.mojemedicina.cz.

Veřejnost je nutné v tomto směru neustále informovat. Velkou měrou k osvětě přispívá projekt Střevo tour, který již třetím rokem organizuje občanské sdružení Onkomaják. V rámci projektu prošlo v letech 2010 -2011 nafukovací maketou tlustého střeva více než 25 tisíc lidí. Poskytované informace byly zaměřeny především na screening a včasný záchyt rakoviny tlustého střeva. Od letošního roku nabídne Střevo tour rady a pomoc také pacientům, kterým byla rakovina tlustého střeva již diagnostikována. K osvětové aktivitě Střevo tour se přihlásilo i další občanské sdružení – České ILCO a společně s Onkomajákem vytvořilo otevřenou komunikační platformu Vy + My společně proti rakovině střeva. Velká nafukovací maketa tlustého střeva letos navštíví magistrát města Prahy, Český rozhlas v Praze, natáčení seriálu FTV Prima Cesty domů, Český rozhlas ve Zlíně, poté zavítá do Městského divadla v Brně, Třebíče, Břeclavi a dalších míst po celé České republice. Aktuální data a informace najdete na internetové adrese www.onkomajak.cz. Virtuální ozvučenou 3D prohlídku makety tlustého střeva můžete absolvovat i u počítače připojeného k internetu, a to na webové stránce projetu Vy + My - www.rakovinastreva.cz.

Portál www.mojemedicina.cz připravil cyklus vzdělávacích pořadů o vyšetřovacích a léčebných metodách. Na webové adrese https://www.mojemedicina.cz/prevence-a-screening-nadoru/rektoskopie-a-kolonoskopie/ se můžete podívat, jak probíhá vyšetření tlustého střeva a příprava na něj.

V případě vašeho zájmu vám tímto udělujeme souhlas s umístěním odkazu tohoto videa na vaše webové stránky.

zdroj: PR


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024