Na úvodní stránku





Drábek lže buď svým koaličním partnerům nebo České spořitelně – ve vládě tvrdí, že výplaty přes složenky prý umožní

Redakční poštou

2012-07-25

Politika

Přečteno: 1847

Komentářů: 0


KDU-ČSL zásadním způsobem odmítá nový plán ministra Drábka na výplaty sociálních dávek pouze prostřednictvím tzv. sociálních platebních karet.


Pro zdravotně postižené lidi je ukončení výplat složenkou základním logistickým problémem – zvláště pokud bydlí na vesnici. Plán ministerstva je zcela bezohledný a dělá vše pro to, aby bylo vyhověno České spořitelně. "V platné smlouvě se nepočítá s výplatou prostřednictvím složenek," uvedla Česká spořitelna. Od srpna by měly všechny peníze chodit na účet k sociální kartě do České spořitelny, která zakázku na správu peněz vyhrála. Instrukce školit pracovníky Úřadů práce pro případ, že by někdo z tělesně postižených požadoval vyplácení dávek složenkou, jako doposud, chybí.

Ministr Drábek pracovníky nechal záměrně bez instrukcí, aby dal jasně najevo, že s výplatou přes složenku se nepočítá. „K čemu je ale postiženému karta do bankomatu, když to pro něj znamená na malých městech a vesnicích neřešitelný problém. Infrastruktura bank a supermarketů je nerovnoměrná a neposkytuje postiženým dostatečnou oporu pro platby služeb a zboží, které potřebují,“ řekl Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku a dodal: „S-karty nejsou žádné doklady určené zdravotně postiženým. Jsou to bankovní, finanční produkty. Z jejich zavedení bude těžit jen banka, profit pro stát je pochybný. A navíc to ponižujícím způsobem zachází s tělesně postiženými. Křesťanskou politiku si takhle opravdu nepředstavuji.“

Alexandra Alvarová
tisková mluvčí KDU-ČSL

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024