Na úvodní stránku





TOP 09 a Starostové: Obce se mohou konečně pustit do odkládaných projektů

Miloslav Fuček

2012-09-12

Politika

Přečteno: 2184

Komentářů: 0


Naděje, kterou doposud měla většina starostů v České republice, se proměnila v realitu. Poté, co prezident Václav Klaus podepsal novelu rozpočtového určení daní, totiž už nic nebrání v tom, aby se dvanáct miliard navíc přesunulo do městských a obecních rozpočtů.


„Právě v tuto dobu začíná většina starostů plánovat výdaje na další rok. Díky novele, kterou jsme prosadili, se konečně budou moci pustit i do nákladnějších, dlouho odkládaných projektů,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, podle kterého novela nespočívá jen ve zvýšení příjmů, ale i v lepším nastavení systému. „Znám to z vlastní zkušenosti. Když jsem chtěl jako starosta projekty financovat z dotací, nikdy jsem si nebyl jistý tím, jaké nakonec budou schváleny. Dotační politika navíc otevírala značný prostor ke korupci. Díky novele nyní budou obce mít své peníze jisté, bez přerozdělování, a budou s nimi moci racionálně zacházet,“ dodává Petr Gazdík.
 
Vítězství po letech
TOP 09 a Starostové si dnes ze seznamu úkolů mohou škrtnout jeden z hlavních předvolebních slibů. „Jako starostové jsme proti neférovému rozdělování daní bojovali v podstatě od roku 2006,“ říká Jana Juřenčáková, která stála u zrodu iniciativy, jež dnes v podobě novely RUD doputovala až do prezidentské kanceláře. „Bez uzardění mohu říci, že jde o velké vítězství většiny starostů v Čechách a na Moravě,“ dodává. Například jen ve Zlínském kraji, kde bude Jana Juřenčáková letos obhajovat místo v Senátu, si úhrnem města a obce přijdou na necelou miliardu korun navíc.
 
„Prosazení změny rozpočtového určení pro nás bylo stejně důležité jako prosazení hlavních reformních kroků,“ shrnuje poslanec a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák a dodává: „V novele totiž nejde jen o natahování ruky pro větší peníze, souhlasili jsme i s vyšší veřejnou kontrolou nad nakládáním s těmito prostředky, a to v podobě větších možností Nejvyššího kontrolního úřadu,“ vysvětluje Stanislav Polčák.
 

zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024