Na úvodní stránku





Jak skončily Prázdniny s Brontosaurem? S úsměvem na rtech a hlavou zamotanou

TAMeK

2012-09-14

Zajímavosti

Přečteno: 1903

Komentářů: 0


Přes 1 200 dobrovolníků na více než 60 letních táborech ukázalo, že brontosaurus je stále aktivní a podnikavý tvor. Pod heslem "prázdniny vzhůru nohama" přiložili společně ruku k dílu na téměř čtyřiceti místech v Česku i v zahraničí. Nezištně, pouze pro radost ze společně strávených dní a odvedené práce.


Účastníci Prázdnin s Brontosaurem mohli letos vybírat ze široké nabídky pracovních i zážitkových táborů. "Značkovali jsme například turistické trasy na Zakarpatské Ukrajině, pomáhali krajanům v rumunském Banátu nebo třeba učili děti v indickém Ladakhu, kde nás na audienci přijal dokonce samotný Dalajláma,"zmiňuje některé ze zahraničních akcí ředitel kanceláře Hnutí Brontosaurus Dalimil Toman.

Na přípravě jednotlivých akcí pracovalo několik měsíců předem téměř 300 organizátorů. Pro účastníky připravovali program plný zajímavých her a neobvyklých zážitků. Hlavní náplní táborů však byla dobrovolná pomoc přírodě, památkám a lidem. "Až tady jsem si uvědomil, kolik dřiny stojí za něčím tak obyčejným a zdánlivě jednoduchým, jako je naučná stezka. Kolik nápisů musíme obnovit, kolik trávy a trní vysekat. Kolik energie vložíme do vybudování chodníčku na překlenutí dvoumetrové bažinky," říká Jan Žák, novopečený účastník ! Prázdnin s Brontosaurem.

Hnutí Brontosaurus současně usiluje o neformální vzdělávání a výchovu k zodpovědnému životnímu stylu. Snaží se v dobrovolnících rozvíjet vztah k přírodě i jejich okolí. "Díky všemu, co děláme, se učíme také navzájem. Snažíme se porozumět druhým a na oplátku se dozvídáme něco o sobě. Nikdo není černobílý, a proto může každý předat něco z vlastní pestrosti ostatním," říká dobrovolnice Jitka Ševčíková.

Prázdniny s Brontosaurem lákají převážně mladé lidi mezi 15 a 26 lety. Ti mohou prožít léto ve znamení zábavy i pomoci přírodě a památkám již od roku 1974.

Prázdniny s Brontosaurem skončily, v Hnutí Brontosaurus to ale žije stále. Nadšení organizátoři během podzimu uspořádají desítky víkendových dobrovolnických akcí po celé republice i klubová setkání v Praze nebo Brně.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024