Na úvodní stránku





Budoucností rozhlasového vysílání v České republice je digitalizace

TAMeK

2012-09-18

Zajímavosti

Přečteno: 1859

Komentářů: 0


Společnost České Radiokomunikace, přední provozovatel televizního a rozhlasového vysílání a poskytovatel telekomunikačních služeb, zahájila včerejším setkáním se zástupci provozovatelů rádií v prostorách Konferenčního centra Žižkovské televizní věže diskusi o digitalizaci rozhlasového vysílání v České republice.


Rozhlasové vysílání se v současné době potýká s řadou bariér, které způsobují pokles poslechovosti rozhlasu a reklamních výnosů. Právě digitalizace je podle zástupců Českých Radiokomunikací a Českého rozhlasu jednou ze základních podmínek dalšího rozvoje pozemního rozhlasového vysílání.
 
Mezi největší bariéry rozvoje rozhlasového vysílání v současné době patří nedostatek frekvencí pro nové programy, omezené možnosti rozvoje nových služeb s přidanou hodnotou vedle pouhého přenosu zvuku, kvalitativní limity přenosu audia, omezené možnosti provázat rozhlasové vysílání s internetem a integrace analogového přenosového systému do dnešních plně digitálních koncových zařízení jako jsou mobilní telefony, tablety, navigace nebo elektronické systémy v automobilech.
 
Pozemní příjem rozhlasového vysílání je v současné době, podobně jako je tomu u televizního vysílání, dominantním způsobem příjmu pro většinu posluchačů. Mezi jeho hlavní výhody patří vysoké pokrytí, mobilita, nezávislost na datových sítích a příjem bez poplatků. „Digitalizace je nezbytným krokem pro udržení konkurenceschopnosti rozhlasu vůči ostatním platformám. S přechodem na digitální rozhlasové vysílání, stejně jako při digitalizaci TV vysílání, se posluchačům zpřístupní výrazně větší programová nabídka. Oproti současnému tradičnímu vysílání navíc dojde k propojení s internetem a dalšími technologiemi,“ říká Kamil Levinský, generální ředitel Českých Radiokomunikací.
 
„Naší výhodou v České republice je také skutečnost, že se v přípravě a postupu digitalizace rozhlasového vysílání můžeme inspirovat a zároveň poučit v řadě zemí. Mezi ně patří například Velká Británii, Nizozemí, Španělsko, Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Norsko, Švýcarsko nebo Německo,“ dodává Levinský.
 
„Abychom se v procesu digitalizace rozhlasového vysílání mohli posunout dále, je nutné stanovit jasnou národní strategii. Zároveň navrhujeme zahájit aktivní dialog o budoucí koncepci digitálního rozhlasového vysílání se všemi zainteresovanými subjekty, zejména s regulačními autoritami. Chtěli bychom také ustanovit národní koordinační DAB fórum a uspořádat národní konferenci o digitálním rozhlasu,“ vysvětluje Pavel Balíček, vedoucí Týmu digitálního vysílání Českého rozhlasu.  
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024