Na úvodní stránku





Dalších 20 výrobků a služeb může zákazníkům garantovat nezávisle ověřenou kvalitu

Redakční poštou

2012-12-11

Zajímavosti

Přečteno: 1806

Komentářů: 0


Rada kvality ČR a Řídící výbor Programu Česká kvalita oznámili předání dalších 20 ocenění výrobkům a službám v Programu Česká kvalita.


Na slavnostním večeru pořádaném pod záštitou ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby a 1. místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky dnes večer převezmou zástupci oceněných firem oprávnění užívat některou ze značek v Programu Česká kvalita. Pro tyto výrobce a dodavatele služeb jde nepochybně o vynikající reklamu a českým spotřebitelům se rozšiřuje možnost nákupu produktů s nezávisle ověřenou nadstandardní kvalitou.

Zatímco u potravin si po desítkách afér začínají spotřebitelé uvědomovat, že kromě ceny je třeba zařadit do kritérií výběru i otázku kvality, u spotřebního zboží toto uvědomění ještě není ani zdaleka tak silné. Většina zákazníků se domnívá, že nákupem nekvalitního výrobku riskuje jen jeho nižší funkčnost, popřípadě kratší životnost. Realita je ovšem úplně jiná. I spotřební zboží může - v případě chybné konstrukce nebo nevhodného materiálového složení - ohrozit zdraví či život spotřebitelů. Důkazem jsou varování evropského systému RAPEX, ve kterém je každoročně hlášeno kolem 2000 nepotravinářských výrobků, které jsou prokazatelně zdraví a životu nebezpečné. Jen zanedbatelné procento z nich je přitom vyrobeno v Evropě, 2/3 mají svůj původ v Asii. I to je však jen špička ledovce, protože není v silách kontrolních orgánů prověřit všechny, nebo alespoň většinu výrobků, které přicházejí na trh.

"Nekvalitní a nebezpečné výrobky jsou problémem, se kterým se potýká celá Evropa. Jejich dopady jsou přitom velmi negativní: způsobují úrazy i chronická onemocnění, následně zatěžují zdravotní a sociální systém a mnohdy znemožňují další uplatnění nemocných na trhu práce. Situace je o to horší, že jde velmi často o výrobky určené dětem. Krátký životní cyklus nekvalitních výrobků navíc produkuje nadměrné množství zbytečných, mnohdy i nebezpečných odpadů," vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR.

Spotřebitelé přitom sami mají jen minimum možností, jak před nákupem odhalit nekvalitní či nebezpečný výrobek. Vyžaduje to nejen odborné znalosti a zkušenosti, ale mnohdy i drahé laboratorní vybavení. Proto je lepší spolehnout se na předem odborníky prověřené a otestovaný výrobky a služby.

"Chceme dát spotřebitelům možnost výběru produktů, u kterých byla kvalita ověřena nezávislou institucí, a kde existuje garance, že je i průběžně kontrolováno dodržování kvality ve výrobě nebo při poskytování služby. Proto jsme připravili Programu Česká kvalita, který splnění všech těchto podmínek zaručuje." vysvětluje Zdeněk Juračka, předseda Řídícího výboru Programu Česká kvalita a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Neseriózní výrobci a prodejci se často snaží vzbudit zdání, že jimi nabízené zboží splňuje vysoké nároky na kvalitu. Proto se spotřebitel může setkat s řadou značek různých programů kvality, certifikované kvality, ověřené kvality, kvalitními firmami apod., které jsou ale jen obchodním tahem a ve skutečnosti nic neznamenají. Chybí jim základní parametr důvěryhodného značení: nezávislé ověřování kvality třetí osobou - akreditovanou zkušebnou.

Česká kvalita naopak sdružuje pouze ty značky kvality, které splní náročná pravidla určená Řídícím výborem programu a dlouhodobě je dodržují. Spotřebitel se pak nemusí orientovat v desítkách značek. Stačí vědět, že symbol České kvality znamená automatickou garanci serióznosti a věrohodnosti a podle toho se rozhodnout.
Jedinou vadou na kráse celého programu je zatím malý počet oceněných produktů. Pokud se ovšem podnikatelé budou řídit přáním svých zákazníků, měla by i tato nevýhoda brzy zmizet. Podle průzkumu pořádaného letos ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR by 69% českých spotřebitelů uvítalo, kdyby se mohli při nákupu orientovat podle nezávislé značky kvality.

"Možnost výběru podle nezávislého značení by podle průzkumu uvítala naprostá většina spotřebitelů. Přitom Program Česká kvalita přesně splňuje všechny parametry, které občané od takového značení požadují," vysvětluje Jan Taraba, ředitel Národního informačního střediska podpory kvality. "A co je pro naše podnikatele ještě zajímavější: již dnes považuje Českou kvalitu za důvěryhodnou 83 % účastníků průzkumu a 73% spotřebitelů by dalo takto označenému zboží při nákupu přednost," dodává Taraba.

Rozhodnutí, zda zvolit výrobek, jehož kvalita je garantována nezávislým ověřením, nebo riskovat nákupem bez jakékoli garance je samozřejmě na spotřebitelích.  Čeští podnikatelé jim jen mohou připravit dostatečně širokou nabídku ověřených produktů a Program Česká kvalita přísně střežit dodržování všech pravidel a parametrů.

Po dnešním slavnostním večeru se nabídka produktů s ověřenou kvalitou opět rozšíří. Dvě desítky oprávnění užívat některou ze značek v Programu Česká kvalita na výrobky a služby převezmou z rukou 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky, poslankyň Lenky Kohoutové a Soni Markové, poslance Jana Babora, náměstka ministra průmyslu a obchodu Bedřicha Dandy a řady dalších významných hostů zástupci oceněných firem.
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je středa
24.04.2024