Na úvodní stránku





Nové záběry z českých kožešinových farem ukazují zmrzačená a trpící zvířata

TAMeK

2012-12-18

Zajímavosti

Přečteno: 1763

Komentářů: 0


Ochránci zvířat i slavné osobnosti vyzývají veřejnost: Ukažte to vládě!


Nové záběry zubožených zvířat z českých kožešinových farem dnes zveřejnilo občanské sdružení Svoboda zvířat. Za podpory známých osobností spustí 22. 11. 2012 v této souvislosti také novou kampaň vyzývající veřejnost, aby po ministru zemědělství požadovala řešení této nepřijatelné situace.

"Před několika minutami jsme zodpovědným úřadům, politickým činitelům a hlavním českým médiím rozeslali zcela nové záběry z šesti českých kožešinových farem. Ráda bych podotkla, že fotografie ani video nejsou určeny pro slabé povahy. Můžete na nich spatřit například norka se zbylým pahýlem ukousaného ocasu, napůl či zcela ochrnuté norky, zvířata žijící ve vlastních výkalech, zvířata bez vody, zraněná zvířata, lišky zoufale se snažící uniknout z klece atd. Jsou to vůbec nejbrutálnější záběry z Česka, které jsme kdy dostali. Dokazují naprostou ignoraci jakýchkoli potřeb těchto zvířat," vysvětluje Lucie Moravcová, předsedkyně organizace Svobody zvířat.

Svoboda zvířat zítra zároveň spustí novou kampaň s názvem Ukažte to vládě. "Díky tomuto projektu může veřejnost vyjádřit svůj nesouhlas s chovem tzv. kožešinových zvířat. Na webových stránkách www.ukaztetovlade.cz lidé najdou krátké informativní video se záběry z farem a mohou zde také velmi snadným způsobem poslat protestní e! -mail ministru zemědělství, řediteli Státní veterinární správy a předsedovi Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. O zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat usilujeme již delší dobu a na problémy v chovech dlouhodobě upozorňujeme -- naposledy například v roce 2010, kdy jsme také zveřejnili velmi znepokojující záběry z farem. Tehdy ovšem příslušné úřady v chovech neshledaly žádná pochybení," říká Moravcová. Oficiální spuštění kampaně proběhne v pátek 23. listopadu při příležitosti Světového dne bez kožešin na náměstí Republiky v Praze, kde bude mezi 11. a 18. hodinou umístěn informační stánek Svobody zvířat.

Podporu kampani vyjádřilo i několik známých osobností. Podpořila ji mimo jiné například herečka, moderátorka a modelka Lejla Abbasová: "Nejsem typ, který nosí kožešiny. Ale nejsem ani typ, který by přemýšlel nad týráním "kožešinových" zvířat, nebo se dokonce aktivně zúčastňoval kampaní proti nošení kožešin. Vzpomínám si, že jsem kdysi viděla fotografie, k! de byla vidět různě zohyzděná zvířata z chovů. Musím přiznat, ! že ani poté jsem nijak zvlášť nad touto tématikou nepřemýšlela. Dokud jsem neviděla video, které mi poslala organizace Svoboda zvířat a které mnou hluboce otřáslo. Nevím, jestli je taková praxe při chovu "kožešinových" zvířat běžná, či je tohle extrémní příklad. Já osobně bych nikdy nechtěla přemýšlet nad tím, jestli kožešinu, kterou nosím, mám ze zvířete, které umíralo dny v otřesných podmínkách a bolestech jen proto, abych vypadala dobře, nebo umíralo třeba i humánně, nicméně tak jako tak pro můj marnivý a sobecký zájem. Kožešinu nemám a už vím, že mít nikdy nebudu." Svůj nesouhlas s kožešinovou módou vyjádřili také například zpěvačka Marta Kubišová, herec a moderátor Petr Vacek, zpěvačka Petra Černocká a další.

Kožešinové farmy jsou již v několika evropských zemích zakázány. "Mnohé vědecké studie i příklady z praxe dokazují, že na farmách nelze uzpůsobit životní podmínky pro zvířata tak, aby byly dodrženy jejich základní potřeby. Například v Německu došlo na základě s! tudia životní pohody těchto zvířat ke zpřísnění podmínek, po nichž následovalo postupné uzavírání farem, protože takový chov se již nevyplatí. Existuje tudíž jen jedna možnost - farmy zakázat. V dnešní době, kdy se zvířata zabíjejí hlavně kvůli lemům oblečení, tzv. trimům, a kdy existují velmi kvalitní alternativy pravých kožešin, nevidíme důvod, proč by zvířata měla být i nadále trápena jen kvůli módním rozmarům," uzavírá Moravcová.

Více informací najdete na www.ukaztetovlade.cz, případně na www.protisrsti.cz.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024