Na úvodní stránku





30 let čárových kódů u nás

Redakční poštou

2013-06-21

Zajímavosti

Přečteno: 1884

Komentářů: 0


Vaše zboží musí být od nynějška značeno čárovými kódy! Československo přijalo evropské standardy pro automatickou identifikaci zboží pomocí čárových kódů jako první země socialistického bloku. Nejstarší čárové kódy se objevily na dodávkách čokolády, piva či LP desek pro západní trhy.


Na konci loňského roku zemřel vynálezce čárového kódu Norman Joseph Woodland, díky jehož patentu a globálním standardům Systému GS1 je denně na kasách celého světa automaticky načteno cca 6 miliard položek. Podle odhadů se jen ve Francii díky čárovým kódům v maloobchodu každoročně ušetří 11 miliard eur nákladů na identifikaci zboží. Univerzální a mezinárodně kompatibilní systém automatické identifikace pomocí čárových kódů má svoje počátky v severní Americe. Ve středu 26. června 1974 v 8:01 naskenovala pokladní Sharon Buchananová první čárový kód v historii. Prvním výrobkem, který byl na kase namarkován, byl balíček žvýkaček Wrigleys. Systém UPC (Universal Product Code), využívaný v USA a Kanadě brzy našel svůj protějšek v Evropě. EAN (European Article Number) vznikl v roce 1977; pod jménem EAN je systém dodnes u nás v povědomí, ačkoli po více než čtvrtstoletí došlo ke sloučení obou standardizačních organizací, americké UCC (Uniform Code Council) a evropské EAN (European Article Numbering), do globální neziskové organizace GS1 sdružující více než 110 států.

Zpět v rodině tradičních průmyslových zemí

První čárové kódy do ČSSR přivezl ředitel oddělení exportu národního podniku Čokoládovny Ing. Jaroslav Camplík z Velké Británie počátkem 80. let. Tehdejší obchodní partner Čokoládoven, Tesco, svého dodavatele postavil před hotovou věc: „Zboží musí být od nynějška značeno čárovými kódy!“ (Každoročně Čokoládovny do Velké Británie vyvážely na 900 tun zboží.)

Československo se jako 19. země stalo členem EAN již v roce 1983 (jako první stát bývalého socialistického bloku). Díky tomu mohlo do západních zemí snáze exportovat zboží jako např. pivo, bonboniéry nebo LP desky. V tomto roce si tak připomínáme 30. výročí počátků automatické identifikace.

ČSSR však mělo ve světě čárových kódů i několik dalších významných prvenství. V roce 1985 realizovalo pilotní projekt obchodního domu s aplikací čárových kódů, který se měl stát vzorem pro ostatní státy RVHP – v pražském Domě elegance se tak s čárovými kódy poprvé setkali běžní zákazníci. Československo bylo rovněž odpovědné za přípravu závazných norem upravujících oblast čárových kódů, a to opět pro celou RVHP. Rovněž jsme byli prvním socialistickým státem, který disponoval zařízením na přípravu tiskových předloh pro čárové kódy a byl tak plně soběstačný při jejich výrobě (zařízení dovezl Výzkumný ústav polygrafické techniky při n.p. Grafotechna).

Zkrátka: byl to právě náš stát, který se jako první ze zemí s plánovanou ekonomikou zařadil mezi vyspělé státy využívající moderní technologie automatické identifikace.    
Jaroslav Camplík byl za EAN Česká republika po dvě funkční období zvolen členem představenstva EAN International, a to jako první zástupce ze socialistických zemí. Významně se zasadil o návrat ČR mezi tradiční evropské průmyslové státy, nově v éře IT.

Tou dobou již začíná éra moderního retailu. První čárové kódy pomáhaly k rychlému odbavení zákazníků v obchodním domě Kotva či Pronto Plus. Identifikaci zboží bez rychlého načítání čtečkami, spojenými s charakteristickým pípnutím si už dnes nikdo neumí představit.
 
zdroj: GS1

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024