Na úvodní stránku





Startuje kampaň Nepodceňujte cukrovku!

Redakční poštou

2013-06-29

Zajímavosti

Přečteno: 1802

Komentářů: 0


Počet českých diabetiků radikálně roste, v současné době v tuzemsku žije s diagnózou cukrovky téměř 830 tisíc lidí. Dalších zhruba 250 tisíc lidí s nemocí žije a neví o ní. Za uplynulých dvacet let se tak počet diabetiků zdvojnásobil a převýšil milión nemocných. Na tento alarmující stav upozorní českou veřejnost nová osvětová kampaň Nepodceňujte cukrovku.


Kampaň, která startuje v červnu, organizují Diabetická asociace ČR, Centra zdraví VZP a Zdravotnické noviny.
„Cukrovka představuje pro českou populaci nejrozšířenější a z hlediska zdravotních dopadů nejzávažnější onemocnění. Nedá se vyléčit, ale je možné ji léčit. Čím dříve a důsledněji se s léčbou začne, tím spíše se oddálí komplikace, případně se jejich vzniku zabrání zcela. Česká veřejnost žije v bludu, co se týče možností léčby i závažnosti komplikací. Lidé se mylně domnívají, že každý diabetik si musí píchat inzulin a ze strachu se vyhýbají zjištění hladiny cukru v krvi. Přitom u naprosté většiny nemocných je právě včasná diagnóza základním předpokladem k předcházení komplikací. Léčba pak může být velmi jednoduchá,“ uvedl předseda Diabetické asociace ČR, přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol, prof. MUDr. Milan Kvapil CSc., MBA.
Osvětová kampaň vyrazí za lidmi do ulic, ordinací, ale také do obchodních center vybraných měst, kde fungují Centra zdraví VZP. „Od 21. června si lidé mohou nechat každý víkend změřit hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu a svoje výsledky ihned konzultovat s lékaři. Toto měření bude probíhat čtyři víkendy včetně pátků v Centrech zdraví v Brně, Ostravě, Praze, Plzni a Jihlavě,“ doplňuje ředitelka Center zdraví VZP Hana Hulejová.
Kromě osobní konzultace s odborníky osloví kampaň veřejnost v ordinacích praktických lékařů prostřednictvím informačních letáků. Vybízí pacienty, aby si přímo breitling replica v ordinaci nechali cukr v krvi od lékaře změřit. Kampaň poběží i na billboardech a na reklamních nosičích v ulicích.
Každoročně je diabetes v průměru nově zjištěn u 55 tisíc obyvatel ČR, 22 tisíc diabetiků ročně zemře.  Pro diabetiky je včasné zahájení léčby klíčové. Bez ní nemoc rychleji postupuje a devastuje organismus. „Způsobuje kardiovaskulární potíže, dochází k poškození ledvin, zvyšuje se riziko mozkové příhody, vznikají vážné komplikace spojené s nervy i zrakem, neléčená cukrovka vede zkrátka rychle k závažným zdravotním komplikacím. Podceňování cukrovky má i svůj finanční rozměr, roční vydání na diabetika s komplikacemi jsou třikrát vyšší než na diabetika bez komplikací,“ doplnil Kvapil.
V ČR představuje diabetes nejčastější příčinu slepoty a amputace dolních končetin a má na svědomí přibližně polovinu nemocných s chronickým selháním ledvin. „Propuknutí cukrovky je často geneticky podmíněné. Zejména pokud se vyskytla cukrovka v rodině, je třeba přistupovat proaktivně. Nechte si změřit hladinu cukru v krvi! Preventivní vyšetření vás může zachránit,“ apelují autoři kampaně.
 
O nemoci
 
Rozlišují se dva základní typy cukrovky: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.
Diabetes má ročně na svědomí více než 8 000 amputací dolní končetiny. Přibližně 10 procent všech diabetiků trpí poškozením ledvin, přes 90 000 pacientů trpí poškozením oční sítnice (diabetická retinopatie), více jak 2 500 tisíce diabetiků je postiženo úplnou slepotou.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024