Na úvodní stránku





12. říjen – REVMADEN – den pro zdravé klouby

TAMeK

2013-10-11

Pozvánky

Přečteno: 1808

Komentářů: 0


Historicky první REVMADEN v České republice se bude konat 12. října od 10 do 18 hodin na několika místech. Cílem je seznámit laickou veřejnost s problematikou revmatických onemocnění, která jsou často spojována jen se stářím. Přitom problémy s vazy, klouby nebo šlachami lékaři diagnostikují i u malých dětí.


Zájemci budou mít možnost kontaktu s odborníky – lékařem revmatologem a revmatologickou sestrou. Ačkoli diagnostika revmatických chorob není jednoduchá, odborník je schopen na základě minidiagnostiky možné kloubní onemocnění objevit a doporučit další postup, takže nemoc je podchycena včas.
 
Jedním z mýtů, které se vážou k revmatismu, je, že postihuje především starší generaci. O opaku svědčí následující příběhy dvou mladých lidí. „Když je člověk mladý, má tisíc a jednu jinou prioritu než své zdraví,“ říká Pavel Hrstka, všestranný sportovec, který své bolesti zad dlouho neřešil. „Jak jsem na tom, jsem si poprvé uvědomil, když mi moje lékařka v Revmatologickém ústavu sdělila, že jsem bechtěrevik 5. stupně, což je nejtěžší stupeň Bechtěrevovy nemoci.“ Jak sám přiznává, počáteční fázi nemoci podcenil.
 
Kateřina Šlégrová chtěla být vždycky tanečnicí. Svému koníčku se věnovala od svých pěti let. Ve
29 letech jí lékaři diagnostikovali revmatoidní artritidu. „Když přijdou bolesti, neotočím klíčem u auta, neotevřu si láhev s vodou, neumyji nádobí ani si nezapnu knoflík u kalhot,“ popisuje své potíže Kateřina. Přesto se nevzdává a tančí dál.
 
Samotný 12. říjen nebyl pro REVMADEN vybrán náhodně. Světová zdravotnická organizace vyhlásila
v roce 1996 tento den za Světový den artritidy. V rámci něho se koná řada projektů, kampaní a doprovodných akcí. REVMADEN v České republice podpořila řada partnerů a organizací. Přímo tiskové konference se účastní prof. MUDr. Jiří Vencovský, DrSc., předseda Revmatologické společnosti, a pan Karel Vedral, prezident České asociace pro revmatické choroby, o. s.
 
Na čtyřech místech republiky budou mít zájemci možnost se zapojit do naplánovaných akcí. Stánky s nápisem REVMADEN najdou v Galerii Harfa v Praze a v Galerii Vaňkovka v Brně. Venkovní stany pak na pražském Václavském náměstí a ve Františkových Lázních.    
 
V 15 hodin také odstartuje běh a chůze revmatiků „Pohybem pro zdravé klouby“, který pořádá Revma Liga v ČR společně se slovenskou Ligou proti revmatizmu. Vybíhat či vycházet se bude přibližně ve stejný čas na všech zmíněných místech v České republice i na Slovensku.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024