Na úvodní stránku





Vychází praktická příručka pro všechny diabetiky – Průvodce životem s cukrovkou

Redakční poštou

2013-12-17

Zajímavosti

Přečteno: 2045

Komentářů: 0


Ke Světovému dni diabetu, který připadl na 14. listopadu, vydalo občanské sdružení DIAstyl speciální publikaci DIABETES: Průvodce životem s cukrovkou – praktickou příručku pro diabetiky, která shrnuje přehledně a srozumitelně všechny informace a poznatky o cukrovce a praktické návody, jak s tímto onemocněním žít. Součástí příručky je i DVD s kompletním digitálním archivem edukačních časopisů DIAstyl a DIAŽIVOT od roku 1990 po současnost. Bonusem je pak videoklip diabetické hymny La Révolution.


Speciál  časopisu DIAstyl DIABETES: Průvodce  životem  s cukrovkou  se objeví na  stáncích PNS  14.  listopadu  2013,  v den  Světového  dne  diabetu,  který  vyhlásila  Mezinárodní Diabetická  Federace,  aby  upozornila  na  rizika  spojená  s touto  nemocí.  Průvodce  shrnuje jasnou a čtivou formou všechny poznatky o diabetu a přináší diabetikům a jejich blízkým řadu cenných rad a tipů, jak zvládat každodenní život s touto nemocí. 
 
Součástí každé kapitoly  jsou  i odkazy na  články, které byly k tématu  zveřejněny v časopise DIAstyl  či DIAŽIVOT  a které  se dané problematice věnují podrobněji. Přílohu ke  speciálu představuje DVD s kompletní edicí časopisů DIAstyl a DIAŽIVOT od počátku vydávání až do  konce  roku  2012. Čtenáři  si  tak  snadno mohou  dohledat  článek,  který  je  zajímá,  i  když dosud neměli předchozí vydání časopisů k dispozici. 
 
Publikace  chce být  základním průvodcem pro každého, koho  se  cukrovka  týká,  ať  již nově diagnostikovaných diabetiků, diabetiků, kteří žijí s touto nemocí  již  léta, rodičů diabetických dětí,  rodinných  příslušníků  či  širokou  veřejnost,  zajímající  se  o  toto  onemocnění.  Cílem Průvodce  je  především  poskytnutí  ucelených  informací  o  diabetu  a  vzdělávání  pacientů. „Vždyť  čím  více  vědomostí  o  svém  onemocnění  každý  diabetik  má,  tím  lépe  se  dokáže s cukrovkou vyrovnat a tím menší omezení a ohrožení pro jejich život diabetes představuje,“ uvedl  předseda  sdružení  DIAstyl  Mgr.  Martin  Ladyr..  "Informace  jsou  při  léčbě  diabetu nepostradatelné,  proto  věříme,  že  tato  publikace  může  přispět  k  lepšímu  zvládání onemocnění," doplnil Ladyr. 
 
DIABETES: Průvodce životem s cukrovkou včetně DVD bude k dispozici v běžné distribuční síti PNS za maloobchodní cenu 199,- Kč. Vzhledem k rozsahu publikace a přiloženému DVD se může jednat i o praktický vánoční dárek pro všechny diabetiky nebo jejich blízké, kteří by se o tomto onemocnění chtěli dozvědět co nejvíce. 
 
 
Občanské sdružení DIAstyl
DIAstyl je občanské sdružení zaměřené na aktivní diabetiky, kteří se zajímají o své chronické onemocnění, mají zájem o edukaci, zdravý životní styl a svým přístupem chtějí dosáhnout plnohodnotného života se svou nemocí. Sdružení  realizuje  již  devátým  rokem  vydávání  edukačního  časopisu  nejen  pro  diabetiky  s  názvem DIAstyl, který  vychází  jako  dvouměsíčník  v  průměrném  nákladu  15.000  výtisků. DIAstyl  se  snaží  o  aktivní  zapojení všech svých členů do činnosti sdružení s cílem přispět tak k jejich seberealizaci v činnosti s pozitivním dopadem na širokou diabetickou veřejnost.
 
O diabetu
Diabetes  mellitus,  český  název  úplavice  cukrová,  je  onemocnění  látkové  výměny.  Při  diabetu  kromě nedostatečné přeměny cukrů v organismu dochází k poruše zpracování tuků, bílkovin, minerálních látek a vody.
Diabetes je spojen s rizikem vzniku akutních a pozdních komplikací, které představují pro nemocného výraznou zdravotní  zátěž. Těmto  rizikům  však  lze  předcházet  při  správné  léčbě  a  dodržování  zásad  zdravého  životního stylu.
Diabetes představuje v 21. století vážnou chronickou, nevyléčitelnou nemoc. V současnosti patří mezi nejčastější neinfekční  nemoci  v  celosvětových  statistikách.  Dlouhodobý  a  prudký  nárůst  pacientů  po  celém  světě  je způsoben  životním  stylem,  ve  kterém  převládají  potraviny  bohaté  na  sacharidy  a  tuky  a  nedostatek  aktivního pohybu.
V České republice bylo v roce 2012 evidováno více než 841 tisíc osob s diabetem, z nichž celkem 241 tisíc bylo již postiženo některou z komplikací diabetu. Mezi chronické komplikace diabetu řadíme chronické onemocnění ledvin - nefropatii, poškození zraku - retinopatii, poruchy nervů - neuropatii, postižení tkání nohy, tzv. syndrom diabetické nohy.
 
 zdroj: PR


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024