Na úvodní stránku





Hnutí Brontosaurus pošle na jaře dobrovolníky na terapii smíchem i popelářský výcvik. Stovky nadšenců tím zahájí oslavy 40. výročí

TAMeK

2014-03-12

Zajímavosti

Přečteno: 1746

Komentářů: 0


Stovky mladých lidí na jaře vyrazí pracovat bez nároku na odměnu, ale s chutí pomáhat. Vybírat mohou z téměř 30 víkendových akcí na pomoc přírodě a památkám, které organizátoři Hnutí Brontosaurus připravili po celém Česku. Na zámku v Uherčicích si například vyzkouší, jaké je být popelářem, v karpatských lázních podstoupí léčbu smíchem.


Hnutí Brontosaurus letos slaví 40. narozeniny. Je tak nejstarší nepřetržitě působící ekologickou organizací v Česku.

Víkendovka je akce probíhající zpravidla od pátku do neděle. Účastníci při ní pomáhají určitému přírodně či památkově cennému místu. Během dvou dnů bydlí a pomáhají na hradě, zámku, farmě nebo třeba chalupě. Mladí dobrovolníci nezištně pracují na rekonstrukci budov, kosí vzácné louky, sází aleje a podobně.

Kromě dobrovolnické pomoci a ubytování na zajímavých místech organizátoři připravují na každou víkendovku originální zážitkový program. Účastníci si zahrají například larpy, bojovky, naučí se základy irských tanců, tradiční řemesla nebo prožijí víkend s improvizačním divadlem. Každá víkendovka je smysluplná práce, kreativní zábava, inspirativní vzdělávání a noví přátelé.


Eliška Plotěná, koordinátorka programu Akce památky

"V Hnutí Brontosaurus zajišťujeme dobrovolnickou pomoc památkám, kulturně a historicky cenným stavbám v Česku. Hlavní čin! ností jsou víkendovky. Pořádáme ale i jednodenní pracovní akce, výlety, přednášky na středních školách nebo vzdělávací vycházky. To vše s cílem propagovat a šířit dobrovolnickou pomoc památkám, ale také obohatit organizátory a účastníky.

Na jaře budeme působit třeba v zámku Bučovice, Veltrusy, Červená Řečice a pevnosti Josefov."


Dominik Grohmann, koordinátor programu Akce příroda

"Péče o přírodní lokality navazuje na Akci Brontosaurus z roku 1974 a je jedním z hlavních pilířů dobrovolnické činnosti Hnutí Brontosaurus. Pod Akcí Příroda probíhají nejen víkendovky, ale i jednodenní akce (čištění lesa či sázení stromků) nebo projekt AudioBrno.cz. Aktuálně plánujeme věšet ptačí budky v brněnských parcích.

Dobrovolníci dokončí výukovou zahradu v hodonínském ekocentru, opečují sudetský sad v Zastávce, opraví jesenické prameny, vysází stromy v Mrákotíně a na dalších místech."


Přehled všech plánovaných akcí naleznete na
http://bit.ly/NrLjnb
http://bi! t.ly/1mrVqVE


Kontaktní osoba: Dominik Grohmann, progra! m Akce příroda
Telefon: +420 603 297 218
E-mail: akce-priroda@brontosaurus.cz

Kontaktní osoba: Eliška Plotěná, program Akce památky
Telefon: +420 607 727 789
E-mail: pamatky@brontosaurus.cz


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024