Na úvodní stránku





Pomocníci v péči o malé děti zvítězili v Projektu X na plné čáře

TAMeK

2015-05-18

Různé

Přečteno: 1591

Komentářů: 0


Cílem unikátního Projektu X, iniciovaného automobilkou Fiat, bylo ve spolupráci s veřejností vyvinout jedinečný doplněk pro nový Fiat 500X.


Fiat především zajímalo, jaké požadavky na vybavení vozu mají ženy, protože běžně je automobilový design výhradně mužskou doménou, ačkoliv počet řidiček neustále vzrůstá.  V prvním kole soutěže čtveřice renomovaných mladých designérů z více než 600 návrhů z Česka a Slovenska vybrala ty nejzajímavější. O výherkyních druhého kola Projektu X 9. dubna rozhodla odborná porota. Staly se jimi Lucia Ftáčniková (spolupráce Anna Marešová) s návrhem přebalovacího pultu v autě a Michaela Bělohradská (spolupráce Václav Mlynář) s multifunkčním doplňkem X CAMP, který může sloužit mimo jiné rovněž k pohodlnému přebalení kojence. Vhodná podložka vyrovnávající svažitý terén zadních sedadel, na které by bylo možné bez problému přebalit dítě, se tak ukázala jako mezera na trhu. A také o to v soutěži šlo, poznat skutečné potřeby uživatel.


V česko-slovenské genderově vyrovnané porotě se sešli přední designéři a teoretici, ilustrátorka, módní návrhářka a automobilový publicista. Šest členů v čele s renomovaným architektem a designérem Jiřím Pelclem hodnotilo především originalitu a potenciál soutěžních nápadů.  Nakonec dali přednost důmyslným praktickým pomocníkům, rozšiřujícím možnosti vozidla. „Na Projektu X mě zaujal neobvyklý způsob, jak dospět k výsledku – tedy zapojení široké laické veřejnosti s následnou spoluprací s designéry. Málokdy se v první řadě hodnotí nápad,“ řekl Jiří Pelcl.
Ve slovenské části soutěže zvítězila Lucia Ftáčniková, která ve spolupráci s designérkou Annou Marešovou rozvinula myšlenku přebalovacího pultu pro miminka umístěného do interiéru vozu. „Na slovenské straně mě po pravdě zaujala většina projektů. Za zásadní jsem považoval snahu vyřešit problém přebalování malých dětí. Ostatně toto téma se v soutěži objevilo dokonce několikrát,“ řekl otec tří dětí a loňský držitel titulu Designér roku cen Czech Grand Design Jan Čapek.  V české části soutěže zvítězil X Camp neboli multifunkční skládací doplněk Michaely Bělohradské. Složený jej lze snadno umístit do kufru vozu, kde může rovněž sloužit k pohodlnému přebalení kojence a zároveň díky němu během chvilky proměníte Fiat 500X v campingový vůz. Tento multifunkční skládací stan se samonafukovací konstrukcí společně se soutěžící rozpracoval designér Václav Mlynář. „X Camp mě oslovil od prvního pohledu a přečtení prezentace. Vlastnit něco podobného v autě, kde trávíme spoustu času po výletech s naší soukromou mateřskou školkou, bych velmi uvítala! Tento nápad se mi zdá praktický a opravdu často využitelný. Dívám se na problematiku z pohledu velké rodiny s dětmi, která ráda a často cestuje. Myslím si však, že je stejně dobře využitelný pro bezdětnou rodinu a vlastně kohokoliv, kdo jezdí často po výletech,“ konstatovala módní návrhářka a majitelka galerie Harddecore Josefina Bakošová.


Projekt X, hledající nejzajímavější doplňky pro stylový Fiat 500X, jasně naznačil tři linie potřeb uživatelů: kromě pomůcek pro péči o malé děti si přejí doplňky rozšiřující funkce vozu. (Porotce Jan Čapek například ocenil myšlenku soukromého letního kina, které funguje jak zvenčí, tak i z kabiny a spojuje v sobě romantiku amerických autokin s přitažlivostí a komfortem soukromé projekce.) Třetím výrazným tématem, které se mezi soutěžními nápady objevovalo, byla potřeba personifikovat vůz. „Zdá se, že technické parametry automobilů a stylistická řešení zaměřená na estetická vizuální hlediska nedokáží vytvořit psychologické vazby uživatele k výrobku,“ vysvětlil Jiří Pelcl. Osobně jej proto upoutal rovněž koncept „Mluvící auto“, který se vztahuje k touze, aby automobil byl i komunikačním partnerem při jízdě, nejen anonymním technickým prostředkem k dopravě.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024