Na úvodní stránku





Světový rekord v potápění nevidomých

TAMeK

2016-11-28

Zajímavosti

Přečteno: 1538

Komentářů: 0


V penězích se netopíme, klidně se však potopíme!


V neděli 13. 11. 2016 ve 13 hodin se 25 nevidomých zapsalo do Guinnessovy knihy světových rekordů v potápění s dýchacím přístrojem. V jednu chvíli a na jednom místě setrvali pod hladinou po dobu 11 minut a 45 vteřin.
Cílem tohoto symbolického aktu je upozornit na pětadvacetiletou existenci projektu Tyfloservis, jehož posláním je podpora samostatného a nezávislého života nevidomých. Akci přišla podpořit hraběnka Mathilda Nostitzová, která se dlouhodobě angažuje v pomoci zrakově postiženým.
„Práce Tyfloservisu si nesmírně vážím a uvědomuji si její potřebnost. V Čechách není jiná instituce, která by lidem po ztrátě zraku pomohla vrátit se zpět do normálního života.“ říká Mathilda Nostitzová.
S ideou uspořádání tohoto ponoru přišla sama nevidomá Blanka Stará, pro níž jsou ponory navzdory vlastnímu handicapu velkým koníčkem. Pořadatelství této unikátní akce se ujal Nadační fond Mathilda, který nese jméno hraběnky Mathildy Nostitzové, patronky lidí se zrakovým handicapem v České republice. Nadační fond vyhledává a podporuje smysluplné projekty zaměřené na pomoc nevidomým a těžce slabozrakým lidem. Jedním z nich je také již zmíněný projekt Tyfloservis. V tomto roce si Tyfloservis připomíná 25. výročí své existence. K příležitosti tohoto jubilea se Nadační fond Mathilda rozhodl symbolickým hromadným ponorem 25 nevidomých lidí upozornit na jeho dlouholetou činnost a zároveň také poukázat na existenční problémy způsobené škrty ve státním rozpočtu. Chce také ukázat, že mnohé se dá zvládnout i se zrakovým handicapem, třeba i ponor s dýchacím přístrojem.
Průběh celé události zaznamenal komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, která v České republice zastřešuje oblast rekordů a kuriozit. Všichni účastníci ponoru jsou držitelé průkazů ZTP/P, to znamená, že se v mnoha běžných situacích neobejdou bez pomoci svého průvodce. Avšak i lidé s takto závažným handicapem mohou vést plnohodnotný život a zapojit se do aktivit běžné společnosti. Hromadný ponor toho je jasným důkazem.
Děkujeme následujícím společnostem za podporu při konání tohoto světového rekordu:
Potápění.cz, Potápěčská škola EUDS, Hyundai-Centrum Valoušek, Centrum Na Fialce Říčany u Prahy, Prádelna Kyselý a.s., Časopis Zápraží, HaK, UBER a Středočeský kraj ze Středočeského fondu sportu, volného času a primární prevence.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024