Na úvodní stránku





Test pracích prostředků

dTest

2012-01-25

Užitečné informace

Přečteno: 5580

Komentářů: 0


Časopis dTest vzkazuje: nedejte se nalákat tvrzeními výrobců pracích prostředků o jejich aktivních přísadách a síle.


Zajímavé výsledky vyplynuly z testu pracích prášků; nejdražší, nejvíce propagované reklamou, nemusí být nejlepší. Tím je naopak jeden z nejlevnějších výrobků. A testovaný ekologický prostředek je patrně šetrný k životnímu prostředí, ale ke skvrnám na prádle rovněž.

Časopis dTest otestoval 12 pracích prostředků běžně dostupných na pultech českých obchodů. V centru pozornosti byla jak účinnost praní a odstraňování různých druhů skvrn, tak bělicí efekt prášků a současně i zachování barev textilií. "Jako už v mnoha testech i zde se nám potvrdilo, že přímá úměra mezi cenou a kvalitou neexistuje," říká Ida Rozová. "Zatímco na prvním místě se umístil jeden z nejlevnějších výrobků v testu, dm Denkmit, nejdražší testovaný prací prostředek se umístil až mezi posledními," dodává.

Z dlouhodobého provádění testů pracích prostředků rovněž vyplývá, že gely jsou vhodnější na barevné látky a mastné skvrny, pro praní světlého prádla a skvrn rostlinné povahy se lépe uplatní prášky. Ekologické prací prostředky byly v testu dva, Ecover Universal a Qalt Excel. Oba se umístily mezi nejméně účinnými pracími prostředky.

K ochraně životního prostředí lze ovšem přispívat i jinak. Testy ukazují, že pro vyšší účinnost praní není potřeba volit vysoké teploty! , prací prostředky jsou optimalizované pro praní na 40°C. "Vyšší teploty doporučujeme zvolit pro odstranění skutečně silného znečištění. Pračka současně dostane příležitost zbavit se různých mikroorganizmů," upozorňuje Rozová.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024