Na úvodní stránku





V ČR dochází k porušování zákona nařizujícího označování pravých kožešin na textiliích

TAMeK

2017-03-15

Různé

Přečteno: 1595

Komentářů: 0


Z výsledků rozsáhlého průzkumu trhu, který na podzim provedla organizace Svoboda zvířat, vyplývá, že pravé kožešiny na textilních výrobcích nejsou ve většině případů vůbec označovány. Dochází tak k matení spotřebitele, který nemá možnost informované volby a může si omylem zakoupit výrobek s pravou kožešinou v domnění, že je umělá.


V listopadu 2016 provedla organizace Svoboda zvířat šetření, v rámci nějž zkontrolovala a nafotila 53 textilních výrobků obsahujících pravé kožešiny, na něž se vztahuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken.

"Závěry byly šokující. Zjistili jsme, že 81 % výrobků vůbec neobsahuje označení živočišných složek, potažmo kožešin, tak jak požaduje legislativa," vysvětluje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti ze Svobody zvířat.

Nařízení požaduje, aby složky živočišného původu na produktech, které obsahují minimálně 80 % hmotnosti textilních vláken, byly označeny souslovím "obsahuje netextilní části živočišného původu".

"Jak ukazují průzkumy veřejného mínění, podle nichž si většina obyvatel kožešiny nekupuje a podobné procento lidí by si přálo, aby byly kožešinové farmy zakázány, je toto téma pro spotřebitele velmi citlivé. A jak je patrné, současná legislativa zákazníkům nezaručuje adekvátní ochranu. Nařízení pova! žujeme za nedostatečné a domníváme se, že by mělo konkretizovat, o jaké složky živočišného původu se jedná. Nicméně v první řadě by mělo být dodržováno, což rozhodně není. Výsledky průzkumu jsme dodali příslušným úřadům k prošetření," dodává Moravcová.

"Je důležité si uvědomit, že skutečná zvířecí srst a umělá kožešiny jsou si stále více podobné ve svém vzhledu, omakem i cenou. A tudíž tyto vlastnosti, podle nichž by se mohl spotřebitel orientovat při odlišování pravé a umělé kožešiny, již v současnosti neslouží jako spolehlivý rozlišovací faktor." píše se ve zprávě, kterou k průzkumu vydala organizace Svoboda zvířat.

Český průzkum byl součástí mezinárodního projektu, v rámci nějž proběhla podobná šetření v 9 zemích Evropy. Celkem bylo kontrolováno na 667 položek. Výsledky evropského průzkumu budou zveřejněny na jaře v Bruselu.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz. Závěrečnou zprávu z šetření lze stáhnout zde - https://svobodazvirat.box.com/v/znaceni-klame-! spotrebitele


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024