Na úvodní stránku





Známe vítěze projektu Dětský čin roku 2013

TAMeK

2013-12-27

Děti - škola

Přečteno: 1972

Komentářů: 0


– Brožíkova síň Staroměstské radnice v Praze byla dnes plná dětských hrdinů, kteří byli oceněni za své statečné činy v sedmi soutěžních kategoriích projektu Dětský čin roku, který již devátým rokem organizuje společnost Whirlpool ČR. V rámci něj byla udělena také speciální cena za výjimečnou dětskou obětavost. Malé velké hrdiny přišli podpořit patroni projektu z řad známých osobností, mezi které patřili Jan Révai, Jitka Čvančarová, Petra Černocká, Jiří Ježek a mnoho dalších. Kromě zajímavých dárků se děti mohly těšit i na zábavný odpolední program v iPILOT centru, v rámci kterého si mohly vyzkoušet, jaké je to stát se na chvíli pilotem.


Ceny za hrdinství se udílely celkem v sedmi kategoriích: Záchrana lidského života, Pomoc v rodině, Pomoc jiným dětem, Pomoc ostatním lidem, Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Kromě výše uvedených ocenění čekalo na účastníky vyhlášení jedno překvapení v podobě speciální ceny, kterou se rozhodli udělit zástupci společnosti Whirlpool a Nadace Agrofert opravdu výjimečnému dětskému činu. „Obdrželi jsme příběh, který byl sepsán s velkou skromností, která rozhodně nebyla na místě. Příběh zaslaný od pana ředitele Základní školy Semice, který vyzdvihuje obětavost svých žáků při pomoci handicapovanému spolužákovi, získal náš velký obdiv i úctu. Proto jsme se rozhodli tento jedinečný dětský přístup odměnit zvláštní cenou, uvedla Markéta Minaříková, předsedkyně Nadačního fondu Dětský čin roku. Daný příběh vypráví o přátelství a náklonnosti školního kolektivu, který pomáhal handicapovanému spolužákovi, seč mu síly stačily. Toto speciální ocenění získali žáci ze Základní školy Semice. Té předal Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool ČR a SR, šek na 20 000 Kč. Nadace Agrofert věnovala handicapovanému chlapci finanční dar v hodnotě 30 000 Kč.

 

Příběh o svém dobrém skutku nebo činu stejně starého kamaráda letos poslalo do projektu Dětský čin roku 495 dětí a v rámci následného hlasování o nejlepší příběhy v jednotlivých kategoriích se v tomto roce zapojilo 4 760 dětí. „Každým rokem nás dojímají příběhy, které jsou sepsány s pokorou, která je hrdinům vlastní. Právě u dětských příběhů je toto vnímání o to silnější, protože jsou často ještě nedotčeny negativními vlastnostmi a zkušenostmi. Mnohdy si myslíme, že bychom měli být pro děti vzorem, ale situace může být opačná. My dospělí se máme od dětí častokrát co učit, doplňuje Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool ČR a SR, která je organizátorem projektu.

 

Slavnostní předávání moderoval herec Aleš Háma, čestný předseda Nadačního fondu Dětský čin roku. Na vyhlášení nechyběly ani další známé osobnosti jako herec Jan Révai, herečka Jitka Čvančarová, zpěvačka Petra Černocká, vícenásobný paralympionik a mistr světa replique omega v cyklistice Jiří Ježek, moderátorka Zora Jandová, herec Pavel Nový a zpěvák Zbyněk Drda, které se zhostily role patronů. Patroni malé hrdiny vždy doprovodili na pódium a byli jim při čtení příběhů oporou. Výherci soutěžních kategorií získali nejen hodnotné věcné dárky od partnerů projektu, ale také šek pro svoji školu na 10 000 Kč, určených na nákup školních pomůcek.

 

V rámci zábavného odpoledního programu navštívily děti letecký simulátor iPILOT a kromě létání s patrony si užily i soutěžení a další doprovodné aktivity.

 

VÝSLEDKY DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2013

 

Záchrana lidského života

Dominik Hojný (14 let): Zrádný led

ZŠ, V Domcích 488, Trutnov

Lidský život Dominik zachránil, když pod jeho kamarádem praskl led. Hrdina na nic nečekal a kamaráda z ledové vody vytáhl.

 

Pomoc v rodině

Michaela Kačenáková (14 let): Moje babička

ZŠ, Petra Bezruče 2000, Žatec

Michaela byla babičce domácí učitelkou, když ji postihla záludná nemoc. Hrdinně jí během těžkého období provázela.

 

Pomoc jiným dětem

Kateřina Čiháková (14 let): Dovolená

ZŠ, V Domcích 488, Trutnov

Všímavost Kateřiny uchránila malou holčičku před utonutím. Hrdinové totiž nejsou lhostejní.

 

Pomoc ostatním lidem

Petra Špičáková (14 let): Úžasný příběh

ZŠ, Bohumínská 72/1082, Ostrava

Petra se spřátelila s nevidomou dívkou a pomáhala jí ve chvílích, které jsou pro nevidomé obtížné.

 

Pomoc přírodě

Marie Zahelová (15 let): Pomoc pejskovi

ZŠ a MŠ Slavkov, Slavkov

Marie pomohla opuštěnému pejskovi, o kterého se starala, dokud mohla.

 

Dobrý nápad

Patryk Szymczak (14 let): Talentová soutěž „School Mania“

ZŠ Mnichovická, Kolín

Patryk měl dobrý nápad, když uspořádal talentovou soutěž „School Mania“, do které se zapojila celá škola.

 

Pomoc n@ netu

Karolína Koutná (13 let): Seznámení na internetu

ZŠ a MŠ Chuchelná, Chuchelná

Karolína prokázala hrdinství, když pomohla své kamarádce před nástrahami seznámení po internetu.

 

Organizátor projektu:

Nadační fond Dětský čin roku

 

Generální partner:

Whirlpool ČR

 

Hlavní partner:

Nadace AGROFERT HOLDING

 

Záštita nad projektem:

Primátor hl. města Prahy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

 

Partneři projektu:

Městská policie Praha

Chefparade

iPILOT

Topgal

Ogilvy Public Relations

Creative Republic

Seznam.cz

Poski.com

 

Mediální partneři projektu:

Alik.cz

Učitelské noviny

 

O projektu Dětský čin roku

Projekt Dětský čin roku probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a primátora hlavního města Prahy RNDr. Tomáše Hudečka, Ph.D. Organizátorem je Nadační fond Dětský čin roku a generálním partnerem projektu společnost Whirlpool CR. Dětský čin roku vznikl na Slovensku v roce 1999 z iniciativy společnosti Whirlpool Slovakia a dosud se do něj zapojilo více než půl milionu dětí. V České republice byl projekt poprvé neoficiálně představen v roce 2004. Zapojit se do něj mohou žáci základních škol, speciálních základních škol a osmiletých gymnázií z celé ČR, kteří vykonali nějaký dobrý skutek, nebo si všimli skutku svého stejně starého kamaráda a napíší o něm. Soutěží se v 7 kategoriích: Záchrana lidského života; Pomoc v rodině; Pomoc jiným dětem; Pomoc ostatním lidem; Pomoc přírodě; Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Děti nejen píší a posílají své příběhy, ale jako členové dětské poroty rovněž rozhodují o vítězích v jednotlivých kategoriích.Více nawww.detskycinroku.cz.

 

O společnosti Whirlpool Europe, Middle East & Africa (EMEA)

Whirlpool EMEA je dceřinou společností ve výhradním vlastnictví Whirlpool Corporation, největšího světového výrobce velkých domácích spotřebičů dle prodejů (zdroj: Euromonitor International Limited, na základě informací o prodejích v kusech za rok 2011). Zaměstnává cca 12 000 lidí, je přítomna ve více než 30 zemích Evropy a své výrobní závody má v sedmi zemích. Společnost Whirlpool Corporation je předním světovým výrobcem a dodavatelem hlavních domácích spotřebičů s ročními tržbami v roce 2011 ve výši 18,7 miliardy dolarů, se 68 tisíci zaměstnanci a 67 výrobními a technologickými výzkumnými středisky po celém světě. Společnost prodává spotřebiče značek Whirlpool, Maytag, KitchenAid, Jenn-Air, Amana, Brastemp, Bauknecht a spotřebiče dalších hlavních značek zákazníkům prakticky ve všech zemích světa. Centrum společnosti Whirlpool pro Evropu se nachází ve městě Comerio (VA) v Itálii. Další informace o společnosti najdete na webových stránkách www.whirlpoolcorp.com.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024