Na úvodní stránku





Dara Rolins, Nela Boudová či Bára Hrzánová podporují zákaz kožešinových farem

TAMeK

2015-11-09

Různé

Přečteno: 1532

Komentářů: 0


Svoboda zvířat spouští další z projektů kampaně Proti srsti, jehož smyslem je upozornit na špatné podmínky chovů tzv. kožešinových zvířat v České republice, a podpořit tak jejich zákaz za pomoci veřejně známých osobností.


Dara Rolins, Nela Boudová nebo Bára Hrzánová jsou první z řady celebrit, které se rozhodly proti kožešinám veřejně vystoupit a podpořit snahy této organizace.

Svoboda zvířat oslovuje veřejně známé osobnosti s nabídkou podpisu Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat. Dara Rolins, která podepsala petici jako první (viz foto níže), a projekt tak odstartovala, říká: "Snažím se v životě dělat správné věci, proto mi přijde samozřejmé podpořit kampaň Proti srsti, která chce zabránit zbytečnému trápení zvířat na kožešinových farmách. Bydlíme u lesa a často s dcerou chodíme na procházky, kde vídáme různá zvířata, mj. lišky, a ty rozhodně patří do lesa, ne na límec bundy!"

Snaha o zákaz kožešinových farem je aktuální po celé Evropě. Mnoho evropských zemí již chov tzv. kožešinových zvířat zakázalo (např. Velká Británie, Rakousko nebo Chorvatsko). Nela Boudová, další signatářka petice (viz foto níže), se ptá: "Proč jsou u nás kožešinové farmy stále v provozu, když v Evropě je tolik států, kde už pochopili, jak moc zvířata zavřená v drátěných klecích trpí?"

Herečka Bára Hrzánová (viz foto níže) k problematice tzv. kožešinových z! vířat uvádí: "Svým podpisem petice Svobody zvířat chci ukázat, že v dnešní době nám všem stačí vlastní kůže a není potřeba se oblékat do cizí."

Tereza Bílá, asistentka kampaně Proti srsti, dodává: "Petici již podepsalo přes 27 000 lidí. Díky Daře, Nele a Báře je podpisů opět o něco víc, ale především nám pomohou šířit tuto myšlenku dále, za což jsme samozřejmě moc rádi. V rámci projektu oslovujeme další slavné osobnosti, které se budou k našim prvním signatářkám postupně přidávat." Seznam veřejně známých osobností, které se za zrušení kožešinových farem postavily, najdete na www.protisrsti.cz/kdo-rika-kozesinam-ne.htm.

Cílem kampaně Proti srsti je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice. Těch se na našem území v současnosti vyskytuje 10, chovají se zde lišky, norci a v menší míře také činčily. Problémy, kterými zvířata v chovech následkem nevyhovujících podmínek trpí, jsou vedle různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit také p! oruchy chování. Ty jsou pozorovatelné zejména v podobě stále s! e opakujících bezúčelných stereotypních pohybů a sebepoškozujícího chování nebo zabíjení vlastních mláďat matkami.

Podle reprezentativního průzkumu CVVM, který si Svoboda zvířat nechala zpracovat v roce 2013, se zákazem chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR souhlasí 68 % občanů. Na svém listopadovém zasedání bude možné zrušení chovů projednávat také Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.

Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR je ke stažení na
www.protisrsti.cz/dokumenty/Petice_Zakaz_chovu_KZ.pdf.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024